У 2010. извезено 1,6 милијарди КМ робе

Маријана Миљић
У 2010. извезено 1,6 милијарди КМ робе

БAЊAЛУКA - Република Српска је за девет мјесеци ове године извезла робу вриједну 1,6 милијарди марака, што је за 33,3 одсто више него у истом периоду лани, подаци су Завода за статистику РС.

У извјештају Завода наводи се да је од почетка године у Српску увезена роба од 2,9 милијарди марака, што представља повећање од 12,7 одсто у односу на девет мјесеци из 2009. године.

- Спољнотрговински дефицит РС у овој години износи 1,3 милијарди марака, а покривеност увоза извозом била је 54,5 одсто - подаци су Завода. 

Највише робе, односно 17,8 одсто извезено је у Србију, 15,1 одсто у Италију, те Хрватску, Словенију и Њемачку.

- У Републику Српску највише је увезено робе из Русије и то 24,3 одсто, док је 21 одсто увезено из Србије, а 8,6 одсто из Италије. Велике количине робе у Српску увезене су и из Хрватске, Њемачке, Словеније и Aустрије - наводи се у извјештају Завода.

Додаје се да је за девет мјесеци 2010. године у земаља Европске уније извезена роба у вриједности већој од 794 милиона марака, док је у земље CEFTA извезена роба у вриједности од 649 милиона марака.

Најзначајнији извозни производи Републике Српске у овој години, осим електричне енергије, нафтних уља и уља добијених од битуменских минерала, била је роба од жељеза и челика, обућа, дрво и производи од дрвета, те машине, механички уређаји и њихови дијелови, као и намјештај и папир.

У девет мјесеци 2010. године највише је увезено минералних горива и мазива, машина, транспортних средстава и хране.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да повећање извоза у овој години показује да је производња у Српској оживјела.

- Економска политика Српске, повећањем извоза кренула је у позитивном правцу - казао је Вукмирица и додао да иако је спољнотрговински РС и даље дефицит висок, то не представља никакву сметњу економском расту, све док расте темпо извоза.

Вукмирица наглашава да би Српска требала да прошири лепезу извозних производа.

- Република Српска има могућност за производњу различитих производа, а самим тим и извоза разноврсније робе - рекао је Вукмирица.

Покривеност увоза извозом

Према подацима Завода за статистику РС највећа покривеност увоза извозом ове године од 67,1 одсто забиљежена је у марту, те у јуну од 60,3 одсто. Најмања покривеност увоза извозом била је у августу и то 44,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана