У 18 општина није изграђен ниједан нови стан

Никола Лугић
У 18 општина није изграђен ниједан нови стан

БAЊAЛУКA - До краја септембра прошле године у 18 општина Републике Српске није изграђен ниједан нови стан, а у девет ових локалних заједница нема ни започетих станова, подаци су Завода за статистику РС.

У половини од 18 општина које немају ниједан нови стан, 428 станова чека да буде завршено.

- У Вишеграду, Зворнику, Милићима, Сокоцу и Српцу нема ни изграђених, ни недовршених стамбених јединица - подаци су Завода.

У извјештају, у којем су посматране 32 општине Српске, наводи се да се до краја септембра 2010. године број започетих, а незавршених станова попео на 2.651.

- Највише недовршених станова забиљежено је у Бијељини, и то 776 - наведено је у Заводу за статистику.

Од 1.181 завршеног стана у Републици Српској, највише их је у Бијељини и то 243, Добоју 149 и Бањалуци 135, док је најмање нових станова добила Рогатица, свега 13.

Укупна површина новоизграђених станова била је 58.000 квадратних метара.

- Највише "квадрата" добила је Бијељина и то 11.500, Бањалука 8.340, те Добој око 7.300. Најмању површину новоизграђених станова имали су Рогатица, Пале и Невесиње - подаци су Завода.

Секретар Удружења грађевинарства при Привредној комори Републике Српске Станко Иваштанин каже да се током прошле године закон понуде и потражње, који условљава индустрију станоградње, различито одразио на општине у Српској.

- Евидентно је да се мање улаже у изградњу, јер је криза још присутна. Станови се мање купују, јер људи не желе да ризикују. Све се то на крају одразило на мањи број започетих недовршених стамбених зграда - рекао је Иваштанин.

Улагања

Према подацима Завода за статистику вриједност извршених радова на стамбеним зградама у девет мјесеци 2010. била је око 64 милиона марака, што је за 26 милиона марака мање у односу на годину раније.

- У пет општина Српске није било улагања, а највише инвестиција у грађевинарству, око 19 милиона марака, забиљежено је у Бањалуци. У прошлој години најмање је уложено у Лопарама, и то 16.000 милиона марака - наводи се у извјештају Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана