Тужилаштву пријављени Бобар и Дунав осигурање

Марина Чигоја
Тужилаштву пријављени Бобар и Дунав осигурање

Бањалука - Агенција за осигурање РС доставила је тужилаштвима информације о пословању "Бобар осигурања" Бијељина и "Дунав осигурања" Бањалука због сумње да су радили незаконито.

У Окружном тужилаштву у Бијељини су потврдили да су од Агенције за осигурање примили информацију о пословању "Бобар осигурања" од почетка 2008. до краја прошле године.

- У информацији је наведено да у овом друштву постоји мањак за покриће техничких резерви од 4,73 милиона КМ. Тужилаштво је ту информацију прослиједило Центру јавне безбједности Бијељина са захтјевом за провјеру навода и прикупљање потребних података - казали су у тужилаштву.

Сам недостатак новца за покриће техничких резерви не представља кривично дјело, али је посљедица незаконитих радњи које су предузимане у "Бобар осигурању", због чега је и поднесена пријава тужилаштву.

- Друштво може доћи у позицију да му недостаје новац за покриће техничких резерви, а да није кршило закон, али "Бобар осигурање" се другим незаконитим радњама довело у ту позицију - рекао је саговорник "Гласа Српске" из осигуравајућег сектора.

"Бобар осигурање" је власнички повезано са пропалом Бобар банком, због чега је Агенција за осигурање у том друштву прошле године спровела и ванредни надзор. Да би се извукло из проблема "Бобар осигурање" покушава да путем емисије акција прикупи седам милиона КМ и ојача капитал. Ово осигуравајуће друштво расписало је јавни позив за упис и уплату акција, која почиње 1. јула.

У Окружном тужилаштву у Бањалуци су потврдили да су примили пријаву Агенције за осигурање РС у вези са "Дунав осигурањем", али детаљније информације нису могли да дају.

- Тај предмет је у раду и у фази провјера навода из поднесене пријаве - казали су у тужилаштву.

"Дунав осигурање" је недавно обавило докапитализацију у износу од два милиона евра, због испуњавања регулаторних стандарда Агенције за осигурање, јачања техничких и гарантних резерви и побољшања пословања. Ово друштво планира почетком трећег квартала нову докапитализацију вриједну милион евра. Директор "Дунав осигурања" Стево Аничић казао је да ће тиме у потпуности испунити законом прописане услове за обављање осигурања.

Директор Агенције за осигурање РС Божана Шљивар казала је раније "Гласу Српске" да је Агенција обавијестила надлежна тужилаштва због сумње да су се поједина друштва бавила незаконитим пословима.

- То су углавном били поједини уговори путем којих се одлијевао новац из друштава за осигурање, са сумњом да се ради о незаконитим пословима. Наше сумње су да се ту ради о фингираним правним пословима. Неке до тих трансакција су биле и са повезаним лицима, тако да смо о томе обавијестили тужилаштво - казала је Шљивар.

"Аура осигурање"

У Окружном тужилаштву Бањалука су истакли да су поступали и на основу пријаве коју је Агенција за осигурање РС 2013. године поднијела у вези са пословањем "Аура осигурања" из Бањалуке. У том предмету у новембру 2014. године донесена је наредба о неспровођењу истраге, јер није било довољно доказа да је почињено кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана