Тужилаштва се понашају као поштари

Марина Чигоја
Тужилаштва се понашају као поштари

Бањалука - Савез удружења малих акционара Републике Српске оптужио је тужилаштва у Српској да се "понашају као поштари", а не као правосудне институције које треба да одговорно раде свој посао.

Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић истакао је да су мали акционари 18. октобра Специјалном тужилаштву поднијели кривичну пријаву против Петра Душанића и, како они кажу, његове организоване криминалне групе, а да су 29. октобра добили од њих одговор да су ту кривичну пријаву прослиједили Окружном тужилаштву Бањалука.

- Значи да они само просљеђују наше дописе и понашају се као поштари, а не као озбиљна институција која би требало да рјешава оно за шта су плаћени - нагласио је Југовић.

Он је истакао да ће Савез удружења малих акционара РС данас тражити од надлежних правосудних органа РС да коначно зауставе и казне Петра Душанића.

- Душанић, у име свог малољетног сина, и још његово двоје дјеце, који имају око 20 одсто акција у "Металу", тражили су сазивање ванредне сједнице Скупштине акционара овог предузећа с циљем да преузму управу и сами себи признају вишемилионска незаконита потраживања - нагласио је Југовић.

Он је истакао да ће мали акционари због тога затражити од Окружног тужилаштва Бањалука да предложи суду доношење судске мјере забране права гласа и забране права располагања акцијама члановима породице Душанић које имају у "Металу", с обзиром на то да постоје кривичне пријаве против Душанића за незаконите радње које су учинили у "Металу".

Шеф Одјељења за истраге Специјалног тужилаштва РС Дарко Илић рекао је да је пријава прослијеђена Окружном тужилаштву, јер је тај предмет у њиховој надлежности.

У бањалучком Окружном тужилаштву раније су потврдили да су 23. октобра ове године запримили пријаву коју су мали акционари поднијели против Душанића и 16 других лица. Тада су рекли да је та пријава у раду код поступајућег тужиоца Окружног тужилаштва Бањалука.

Представници Савеза малих акционара РС поднијели су почетком октобра кривичну пријаву против Петра Душанића и, како су рекли, "његове злочиначке организације" због тога што су уништили више од 20 предузећа у РС, нанијели милионску штету буџету Српске, а хиљаде радника оставили на улици. Поред Душанића, акционари су кривичну пријаву поднијели и против директора "Еуромотора" Гостимира Иванковића, те Боре Скопљака из трговачког предузећа "Конзум" из Бањалуке.

"Промет"

Небојша Југовић је рекао да ће данас у Окружном привредном суду бити одржано рочиште по тужби "Компаније Душанић" против предузећа "Промет" из Прњавора, од којег Душанић потражује више од 400.000 КМ.

- Тражићемо од суда да се тај поступак прекине док се не ријеши питање кривичних пријава које смо подносили и које већ годинама леже у тужилаштву - нагласио је Југовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана