Тужба због пропасти Saaba

Aгенције
Тужба због пропасти Saaba

Аамстердам - Власник банкротираног шведског произвођача аутомобила "Saab" затражио је одштету од три милијарде долара у тужби против бившег партнера, америчке компаније "Џенерал моторс" /ГМ/.

Холандска компанија "Спајкер карс" оптужује ГМ да је изазвао банкрот "Saab-а" мијешањем у преговоре о потенцијалној продаји посустале фирме.

"Saab" је преговарао са кинеским "Жеђијанг јангмен лотусом", али је у децембру прогласио банкрот, пошто су преговори пропали. ГМ, који је тада био власник дијела "Saab-а", није желио да кинеска компанија добије приступ технолошким лиценцама ове фирме.

"Није било потребе да ГМ да своју сагласност, али су они ипак јавно изразили свој став. Злоупотријебили су свој положај како би нас принудили да банкротирамо", изјавио је Би-Би-Сију директор "Спајкера" Виктор Милер.

"Спајкер" је данас поднио тужбу пред судом у америчкој држави Мичиген.

Компанија у саопштењу наводи да је ГМ својим потезима желио да гурне "Saab" у банкрот и да је спријечио шведског произвођача да кроз посао са кинеском компанијом изврши реструктурисање и остане солвентан.

ГМ има 20 дана да се изјасни о тужби. Амерички гигант купио је 50 одсто "Saabа" и управљачку позицију 1989. године, а 2000. године је постао његов потпуни власник.

"Saab" је био на врхунцу 2006. године, када је продао 133.000 аутомобила, али је потом услиједио пад на 93.000 аутомобила 2008. године и само 27.000 аутомобила 2009. године.

ГМ је и сам прогласио контролисани банкрот током глобалне финансијске кризе и извршио реструктурисање у оквиру којег је продао дио своје имовине.

Америчка фрима је продала "Saab" 2010. године холандском произвођачу луксузних спортских аутомобила "Спајкер", али је ГМ остао акционар у шведској компанији и њен највећи снабдјевач дијеловима и моторима.

Имовина банкротираног "Saab-а" у јуну је продата кинеско-шведској инвестиционој групацији "НЕВС", која жели да претвори ову компанију у произвођача електричних аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана