Тужба Словенаца на климавим ногама

Марина Чигоја
Тужба Словенаца на климавим ногама

Бањалука - Виши привредни суд Бањалука одбацио је жалбу "Електропривреде Словеније" и потврдио пресуду Окружног привредног суда у Бијељини којом је одбачена тужба Словенаца против Рудника и термоелектране "Угљевик" тешка 1,416 милијарди КМ.

Наведено је то у извјештају објављеном на сајту Бањалучке берзе у којој се додаје да је даљи исход спора неизвјестан. У извјештају се истиче да се Окружни привредни суд у Бијељини огласио ненадлежним за поступање у спору у којем Словенци траже исплату 1,416 милијарди КМ на основу уложеног новца приликом изградње Термоелектране "Угљевик" и неиспоручене струје.

- Окружни привредни суд у Бијељини огласио се ненадлежним за поступање у овој правној ствари, укинуо све спроведене радње и одбацио тужбу. Тужилац је уложио жалбу против овог рјешења коју је Виши привредни суд Бањалука 14. марта ове године одбио и потврдио рјешење Окружног привредног суда у Бијељини - наводи се у информацији.

Вршилац дужности директора РиТЕ "Угљевик" Жико Крунић рекао је да тај предмет није ријешен у меритуму, односно да је ријешена једна фаза.

- Прихваћена је аргументација из наше жалбе у вези са институтом арбитражне клаузуле коју смо ми истицали, а судови који су раније о томе одлучивали нису прихватали ту аргументацију - рекао је Крунић.

Он је нагласио да ће правна процедура вјероватно и даље трајати и из тих разлога је исход спора неизвјестан.

- Спор још није правоснажно завршен. Ми се према томе односимо врло озбиљно и пажљиво анализирамо потезе друге стране. Не вјерујем да ће тужилац одустати од својих тужбених захтјева. Сама висина спора је застрашујућа, али правна аргументација је мало другачија и није то онако какво је очекивање друге стране - рекао је Крунић.

Словенци су раније у преговорима са Владом РС инсистирали на наплати одштете, а како до договора није дошло 2009. године су против РиТЕ "Угљевик" поднијели тужбу суду у Бијељини. Том тужбом "Електропривреда Словеније" је за неиспоручену струју и обрачунате затезне камате од 1995. године затражила 69,9 милиона КМ.

У децембру 2011. године услиједила је допуна тужбе, којом су Словенци затражили 826,52 милиона КМ одштете за средства уложена у изградњу Термоелектране "Угљевик", 523,92 милиона на име накнаде за коришћење заједничких средстава и додатних 65,96 милиона марака због неиспоручене струје од 1. јануара 2005. до 30. септембра 2008. године са затезном каматом за период од 1. октобра 2008. године до дана исплате одштете.

Захтјев

Астрономски одштетни захтјев Словенци заснивају на томе да су са трећином новца финансирали изградњу Термоелектране "Угљевик", док је остатак новца обезбиједила тадашња "Електропривреда БиХ". "Електропривреда Словеније" у тужбеном захтјеву наводи да је у истом омјеру требало да буде финансирана и изградња другог блока термоелектране до које није дошло због почетка рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана