Тужба ИРБ РС против Боске остаје до измирења дуговања

Агенције
Тужба ИРБ РС против Боске остаје до измирења дуговања

Бањалука - Тужба Ивестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске против бањалучке Робне куће "Боска" није повучена и остаје на снази до измирења цјелокупног дуговања по основу емитованих обвезница, изјавила је данас директор ИРБ-а Снежана Вујнић, преносе агенције.

Вујнићева је рекла да је "Боска" уплатила милион КМ по основу првог ануитета емитованих обвезница, додајући да је из ове робне куће најављено да ће у наредном периоду бити регулисан остатак дуговања.

 Она је навела да је у октобру подигнута тужба против општине Кнежево због неизмирења дуговања по основу емитованих обвезница од око 800.000КМ.

Вујнићева је додала да се начелник те општине обратио ИРБ-у за захтјевом да се потпише уговор о поравнању, којим би био предвиђен начин измирења дуговања.

У плану пласман 260 милиона КМ

Снежана Вујинић је рекла да Инвестиционо-развојна банка Републике Српске планира да пласира 260.038.000 КМ ове године на бази одобрених кредита и захтјева зацртаних кроз Анекс развојног програма Српске.

Она је рекла да је од те суме планирано 184.038.000 КМ кредитних пласмана, а 76 милиона КМ пласмана кроз улагања у хартије од вриједности.

- Осим извора средстава фондова којима управља ИРБ, у овој години вршиће се и пласмани средстава Свјетске банке са којом смо већ имали аранжман од 19 милиона евра и потписан додатни уговор за 36 милиона евра - навела је Вујнићева.

Она је додала да су у току преговори са Европском инвестиционом банком из чијих средстава је већ пласирано 50 милиона евра.

Вујнићева је најавила да ће у фебруару са Европском инвестиционом банком почети преговори за додатних 60 милиона евра.

Она је навела да су укупни пласмани ИРБ-а у прошлој години износили 228.677.000 КМ.

Вујнићева је рекла да је ИРБ до сада пласирала 1,3 милијарди КМ, од чега кроз кредитне пласмане 1,1 милијарди КМ, а остало кроз улагање у хартије од вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана