Турској понуђено учешће у пројекту Јужног тока

Глас Српске
Турској понуђено учешће у пројекту Јужног тока

МОСКВA - Русија је понудила Турској да учествује у пројекту гасовода "Јужни ток", изјавио је руски вицепремијер Игор Сечин, послије преговора са турским министром за енергетику Танером Јилдизом, пренио је Танјуг.

На састанку су разматране различите варијанте и маршруте испорука гаса, међу којима и пројекат "Набуко", преноси агенција Риа Новости.

- Што је више варијанти за испоруке гаса, потрошачима ће бити боље - рекао је Сечин, додајући да пројекти морају да буду и економски оправдани.

Руски вицепремијер је увјерио турског министра за енергетику да Русија има довољне количине гаса, а само нова налазишта на Јамалу имају доказане резерве више од 11 билиона кубних метара. 

Истичући да се залаже "за транспарентност у доношењу одлука", Сечин је додао да је неопходан прагматичан прилаз, базиран на прецизним рачуницама, заснованим на сигурним количинама енергента.

Прецизни економски прорачуни ефикасности и конкурентности показаће који је пројекат бољи.

- Сматрамо да је у предности "Јужни ток" и они пројекти који се реализују са турским партнерима -  напоменуо је Сечин.

Гасовод "Јужни ток" ће се поставити испод Црног мора од Новосибирска до бугарске луке Варна, а даље ће у два крака водити преко Балканског полуострва у Италију и Aустрију, премда прецизне маршруте још нису одређене. Према плановима, овај гасовод би требало да се пусти у рад до 2013. године, преносе Риа Новости.

Пројекат "Набуко", процијењен на 7,9 милијарди долара, предвиђа транспорт природног гаса до европских земаља преко Aзербејџана, Грузије, Турске, Бугарске, Мађарске, Румуније и Aустрије. Овај гасовод ће бити наставак већ изграђеног цјевовода Баку-Тбилиси-Ерзурум и предвиђа годишњи транспорт 20-30 милијарди кубних метара гаса. Двије трећине гасовода ће се поставити преко турске територије.

Капацитет

"Јужни ток" пропусних капацитета 63 милијарди кубних метара годишње, требало би да смањи зависност испоручиоца и купаца од транзитних земаља. Укупне инвестиције у овај пројекат се процјењују на 25 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана