Турски магнат купује грчка острва

Глас Српске
Турски магнат купује грчка острва

AНКAРA - Власник грађевинске компаније из Турске Фикрет Инан изјавио је да преговара са брокерима о куповини пет грчких острва, чија је површина од 10.000 до два милиона квадратних метара.

Инан процјењује да ће острва Лихнари, Калцониси, Мирки Aморгос Кардиотиса, Наусика и Вувало коштати од три до 20 милиона евра, а он, како је рекао, намјерава да на њима инвестира око 80 милиона евра, пренијели су портали.

Богати Турчин је рекао да на малим острвима жели да сагради хотелске комплексе и трајектним везама повеже грчка и турска острва. У плану је и да у Грчкој оснује фирму-кћерку своје грађевинске компаније.

Инан је рекао да не искључују могућност реакције грчке стране, али је изразио увјерење да ће грчке власти позитивно реаговати на његове планове.

Он је нагласио да ће Турска има лакши приступ Европи уколико и други турски бизнисмени купе острва у Егејском мору.

Прије неколико година појавиле су се информације да грчка влада у намјери да превазиђе кризу припрема продају грчких острва, а једна је била и та да су власти спремне да руским и кинеским инвеститорима чак продају и острво Родос.

Инан је недавно за 35 милиона долара купио једно средње велико турско острво површине 400 хиљада квадратних метара. Острво се налази недалеко од града Измира и на њему турски бизнисмен намјерава да сагради луксузни хотелски комплекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана