Турска најзначајније “треће” тржиште за БиХ: Слободан пласман меса јача размјену

Милијана Латиновић
Турска најзначајније “треће” тржиште за БиХ: Слободан пласман меса јача размјену

САРАЈЕВО - Сунцокретово уље, метали те црвено месо дио су асортимана производа које је БиХ лани извезла у Турску, одакле на домаће тржиште највише стижу бакарне плоче и памучне мајице, а циљ је да у наредном периоду робна размјена двију земаља досегне милијарду долара.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, обим робне размјене БиХ и Турске у прошлој години износио је 1,09 милијарди марака, од чега се на извоз односило 316 милиона, а на увоз 782 милиона марака.

- У такозваним осталим тржиштима најзначајнији спољнотрговински партнер по обиму размјене је Турска. Извоз је лани био већи у односу на претходну годину за 6,73 одсто, док је увоз био смањен за шест одсто - наведено је у годишњој анализи Спољнотрговинске коморе БиХ.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је за “Глас Српске” да је и раније истицано да би обим робне размјене са Турском требало да пређе милијарду долара, јер је ријеч о изузетно значајном тржишту.

- Тај циљ није још досегнут и сматрам да је потребно повести рачуна о томе да повећавамо извоз јер џаба нам робна размјена од милијарду долара ако се већина односи на увоз производа из Турске. Када је ријеч о извозу, тражили смо да нам буде одобрен пласман 10.000 или 15.000 тона говеђег меса, али турска страна не дозвољава слободан извоз, већ одреди компанију која купује месо код нас па извози тамо. Слободан пласман би сигурно ријешио тај проблем - рекао је Васић.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да размјена БиХ и Турске сада износи 650 милиона долара. Он је на састанку чланова Предсједништва БиХ са Одбором за иностране економске односе Турске, који чине представници највећих турских компанија, истакао да је потребно активније учешће турских фирми да би била остварена трговинска размјена од милијарду долара, те да ће БиХ бити на располагању да им олакша пословање и инвестирање.

- То је прилика и за вашу и за економију БиХ да расту заједно - истакао је Комшић. На састанку су наглашене погодности инвестирања у поједине секторе попут инфраструктуре, енергетике, дрвне индустрије, туризма, образовања, пољопривреде. Истакнуто је да је неопходно радити на промовисању и повезивању предузећа двију земаља.

* Најзначајнији производи које је БиХ лани извезла у Турску

уље од сјемена сунцокрета, шафранике и слично - 82 милиона КМ

отпаци и ломљавина од жељеза или челика - 44 милиона КМ

сједишта - 34 милиона КМ

говеђе месо свјеже или расхлађено - 25 милиона КМ

крафт папир и картон - 16 милиона КМ

 

* Најзначајнији производи које је БиХ лани увезла из Турске

бакарне плоче, лимови и траке - 26 милиона КМ

мајице - 23 милиона КМ

шипке и профили од алуминијума - 19 милиона КМ

агруми свјежи или суви - 17 милиона КМ

теписи и остали текстилни подни прекривачи - 14 милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана