Туркоглу не одбацује могућност судског спора због проблема са градњом у ФБиХ

ГС
Туркоглу не одбацује могућност судског спора због проблема са градњом у ФБиХ

У региону се мрежа аутопутева развија муњевитом брзином. Један од главних градитеља у Србији је компанија "Азвирт", иза које стоји много успјешних пројеката, међу њима и протеклог викенда отворени аутопут Рума-Шабац. Са друге стране, у БиХ је значајно другачија ситуација. Радови на аутопуту који је поодавно требало да буде завршен – стоје.

Ахмет Мурат Туркоглу, генерални директор "Азвирт Сарајево" за Ослобођење је говорио о пројектима на којима ова компанија ради у БиХ.

Посљедњих мјесеци се дигло много прашине око изградње аутопута и дионице Врандук-Понирак. Радови су тренутно стопирани.

Туркоглу је упитан због чега се у овом тренутку ништа не ради на наведеној дионици?

- Драже би ми било да причамо о значају овог комплексног пројекта него о заустављеним радовима. То је одлука инвеститора у овом случају то су ЈП Аутоцесте ФБИХ које су нам наложиле да суспендујемо радове. Речено нам је да зауставимо извођење радова и обезбиједимо градилиште иако смо ми сматрали да треба и да може још да се ради.
Наиме, Инвеститор није успио благовремено да изради пројектну документацију за преостале дијелове дионице али ни да обезбиједи финансије за наставак пројекта. Још од како се 2020. године установило да пројектна документација није исправна и да једноставно није ни примјењива ни изводљива, још од тада су нам Аутоцесте ФбиХ давале дио по дио пројекта за извођење.
Дионица Врандук – Понирак има 7 секција. За оне дијелове за које смо имали пројектно рјешење њих смо изградили. То су конкретно секције 2,3,4 и 5. За секције 1,6 и 7 смо очекивали, али пројекат за извођење радова нисмо добили. Према нашим сазнањима за сектор 6 постоји пројекат и зато смо званично понудили Инвеститору- Аутоцестама да не обустављају радове и стварају додатна кашњења. Такође смо у више наврата предлагали да ургирају да пројектант убрза и завши свој посао. Што се тиче недостатка средстава и то је била врло позната чињеница и то још од 2020. године. Логично је било очекивати да ће успјети да нађу рјешење за завршетак пројекта.
Веома је важно напоменути да се ми у Босни и Херцеговини ослањамо на локалну радну снагу, више од 90% наших запослених су босански држављани. То и јесте предност тржишта као што је Ваше, висококвалитетна радна снага постоји и доступна је. Наши сарадници су наша брига, као што није лако окупити добар тим тако нам је тешко пало да се од својих запослених на овај начин растајемо. За неке од њих смо чак обезбиједили да пређу код партнерских компанија које су биле наши подизвођачи. Гђе год да градимо, водимо рачуна о локалној заједници и трудимо се да нас упамте не само по путевима и мостовима него и по добрим односима.

На питање да прокоментарише оптужбе на рачун управе Аутоцеста ФБиХ да су уговорене цијене изградње неких дијелова дионице Врандук - Понирак коштале 0 еВра, а онда ођедном преиначене у милионске износе Туркоглу каже да у уговору не постоји ни једна ставка са цијеном од нула евра. 

- Уосталом, то је врло лако провјерљив податак. То је чак и потврђено од стране Одбора за рјешавање спорова, познатијег као ДАБ. Свуда постоје они са лошим намјерама који, из неког њима знаног интереса, друге доводе у заблуду. У овом тренутку ми само обезбјеђујемо градилиште. Нажалост, ми не знамо колико дуго ово може да потраје, приморани смо и да смањујемо број радника, што нам најтеже пада. Остаје нејасно зашто нам нису дозволили да наставимо радове на дијеловима гђе пројектна докуменатција постоји. Све у свему, одговори на та питања су у Аутоцестама ФбиХ – каже Туркоглу.

На питање да ли постоји могућност да дође до спора, па и арбитраже Директор Азвирта истиче да „нико не може да одбаци ту могућност“.

- Ми ћемо свакако да искористимо наша права. Али морам да поменем да није у духу пословања наше компаније да кренемо на арбитражу прије него што исцрпимо све прилике за постизање пријатељске солуције – закључио је Туркоглу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана