Туризам привлачи арапски капитал

Маријана Миљић
Туризам привлачи арапски капитал

Бањалука - Привредници из Уједињених Арапских Емирата заинтересовани су да улажу у туризам и агросектор РС, али и да повећају робну размјену са БиХ.

Планове су представили током јучерашње посјете представника привредних комора и предузећа из Уједињених Арапских Емирата Привредној комори РС.

Предсједник Управног одбора Привредне коморе "Ум ал Кваин" Саид бин Насер ал Талај рекао је да су задовољни што су дошли у посјету Српској.

- Изненађени смо љепотама које нуди БиХ и град Бањалука. Ово је наша прва званична посјета БиХ. Желимо да видимо какве су прилике и у каквом је стању економија ове земље. Осим планираних улагања, настојаћемо да нађемо начине да повећамо робну размјену и да анализирамо сва поља у којима бисмо могли сарађивати. БиХ је једна од најпопуларнијих дестинација за наше туристе. Желимо тај потенцијал искористити и на њему додатно радити - казао је Ал Талај.

Привредници из Уједињених Арапских Емирата, осим туризма, заинтересовани су да улажу у области агрокултуре, електросектора и информационих технологија.

- Задовољни смо потенцијалима којима БиХ располаже. Наша искуства пренијећемо колегама који су спремни да инвестирају на тржиште БиХ. Већ сада су спремни да пруже руку сарадње у спајању економије двије земље - рекао је Ал Талај.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да је трговинска размјена Српске са Уједињеним Арапским Емиратима на веома ниском нивоу и да је њена вриједност нешто мање од десет милиона КМ годишње.

- Не можемо говорити о превеликим очекивањима и значајнијим искорацима, али делегација из Уједињених Арапских Емирата би могла да обезбиједи услове да до тог искорака дође ако у нашој понуди пронађу свој интерес и пренесу га колегама у својој земљи - казао је Ђурић и додао да је 15 фирми из РС отказало учешће на пословним сусретима јер нису нашли партнере за разговор у делегацији из Уједињених Арапских Емирата.

Учесници

Састанку у Привредној комори РС присуствовали су руководиоци трговачких и консалтинг фирми и представници коморског система Уједињених Арапских Емирата.

Уз челнике Привредне коморе РС састанку су присуствовали и представници фирми из пољопривредно-прехрамбене и металске индустрије Српске и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана