Туризам посљедњи адут Грчке

Глас Српске
Туризам посљедњи адут Грчке

AТИНA - Грчка Влада, осим два пакета мјера донијетих с циљем повећања штедње и јачања привредне ефикасности, намјерава да у спасавање презадуженог буџета укључи и туризам.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу казао је да ће држава низом стимулативних мјера покушати да из туризма "извуче што је више могуће".

- По обиму прихода, туризам је у Грчкој на другом мјесту, одмах иза бродарства. Ријеч је о 18 одсто бруто друштвеног производа, а значај те гране је и у томе што ангажује петину од укупног броја запослених - сматрају аналитичари, преносе агенције.

Сваке године у Грчку дође око 15 милиона туриста, од чега се у државну касу слије од десет до 20 милијарди долара.

Премијер је најавио да ће влада идућих дана објавити и одлуку о укидању аеродромских такси за чартер летове и авионе лоу-кост компанија.

Већ идућег љета, ови авиони ће моћи да слијећу и узлијећу са државних аеродрома без плаћања било какве накнаде. Изузетак ће бити само међународни аеродром "Елефтерос Венизелос" у Aтини.
- С обзиром на то да Грчка има око 80 аеродрома, рачуна се да ће ова мјера бити подстицајна за многе иностране компаније, које организују доласке туриста у ову земљу - објашњавају аналитичари.

Међу најновијим мјерама за подстицај туризма је и владина одлука да са 100 милиона евра, уз врло повољне услове отплате, кредитира мала и већа туристичка предузећа широм земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана