Турци отимају тржиште произвођачима из БиХ!

Данијела Бајић
Турци отимају тржиште произвођачима из БиХ!

БАЊАЛУКА - Велика суша и смањена потражња за рибом и рибљим прерађевинама, како на домаћем тако и на страном тржишту, гдје производи из Турске преузимају примат, довели су узгајиваче из БиХ у незавидан положај, због чега су принуђени на додатно смањење производње.

У прилог томе говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је од јануара до краја јула ове године извезено 1,23 милиона килограма рибе у вриједности од 11,76 милиона КМ. У исто вријеме лани на инострано тржиште БиХ је пласирала 1,77 милиона килограма рибе вриједне 15,04 милиона КМ.

- Највише рибе ове године извезено је у Србију, затим Хрватску, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Словенију - казали су у УИО.

Према њиховим подацима, риба из Републике Српске и ФБиХ своје мјесто и ове године нашла је на тржиштима Италије, Француске, Румуније и самопроглашеног Косова.

Ако је судити по подацима УИО, БиХ је ове године рибу пласирала у четири земље мање у односу на 2023. годину.

Директор компаније “Тропик рибарство” Зоран Тепић истакао је за “Глас Српске” да је на европском тржишту у експанзији продаја рибе из Турске, чији произвођачи робу продају по дампинг цијенама.

- Произвођачи из Турске од државе имају подстицај за извоз, што им омогућава да креирају ниже цијене. Узгајивачи из других земља, попут БиХ, нису те среће, због чега смањују производњу. То смо и ми урадили за неких 20 одсто у односу на лани - казао је Тепић.

Додао је да ово вријеме пуно изазова, због чега не може прогнозирати да ли ће тренд смањења производње бити настављен или ће доћи до раста.

- Турска риба, која је јефтинија и лошијег квалитета, дошла је и на српско тржиште, а може се наћи у продавницама у Румунији, Њемачкој, Пољској, Аустрији и другим земљама, у које и ми извозимо. С друге стране, подстицаји које ми добијамо нису довољни да се изборимо са овим проблемом - рекао је Тепић и нагласио да су, силом прилика, производњу калифорнијске пастрмке ове године морали смањити са 2.100 на 1.800 тона.

Да се све уротило против произвођача рибе у Српској тврди и власник дервентске фирме “Рибарство Марјановић голд” Станиша Марјановић, који каже да је на производњу ове године негативно утицала и суша.

- Водостаји ријека су ниски, риба се не храни на адекватан начин. Пролазимо кроз веома тежак период - казао је Марјановић и додао да је потражња за рибом из године у годину све мања.

Директор бањалучког предузећа “Фратело трејд”, које се бави прерадом лигњи и морске рибе Марио Дерајић казао је да за разлику од њихових колега који се баве узгојем немају већих проблема.

- Ми нисмо имали пад прихода у односу на прошлу годину. Међутим, свједоци смо да риба из Турске има дампинг цијене, што се осјетило и на бранцину и оради, а не само код пастрмке - рекао је Дерајић.

Увоз

Према подацима УИО БиХ је за седам мјесеци ове године увезла 3,55 милиона килограма рибе у вриједности од 24,38 милиона марака. На тржиште БиХ од јануара до краја јула прошле године стигло је 4,42 милиона килограма рибе чија је вриједност била 24,83 милиона КМ. Највише рибе и рибљих производа стигло је из Шпаније и то “тешке” 9,44 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана