Турбуленције на тржишту дижу цијену кафе

Данијела Бајић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Вијест да Европа прави залихе кафе како би избјегла потешкоће које би могле да настану почетком сљедеће године изазвала је страх код многих пржионичара у Српској који, како наводе, немају новца, а ни мјеста за складиштење резервних количина, због чега је извјесно да ће доћи до новог поскупљења овог напитка.

Проблем у овој индустрији могао би настати због уредбе Европске уније о борби против крчења шума, која би требало да ступи на снагу почетком идуће године, а којом ће увоз пољопривредних производа бити условљен потврдом да није произведен на искрченој земљи. 

Уочи нових прописа увозници су пожурили са пошиљкама, што доводи до смањења залиха кафе у земљама произвођачима.

Да ситуација на тржишту кафе није нимало сјајна, потврдио је директор пржионице кафе “Минеа” из Градишке Момчило Бањац, који за “Глас Српске” каже да овог производа на тржишту понестаје, због чега цијена не престаје да расте. 

- Кафа је већ сада јако скупа, али како дани и мјесеци буду одмицали, цијене ће бити све више. Килограм кафе у нашој пржионици је још 18 марака, али кроз неколико дана вјероватно ћемо ићи на 20 КМ. И то је ниска цијена у односу на њену вриједност на свјетској берзи - рекао је Бањац. 

Кафа у Србији је, према његовим ријечима, много скупља него у Српској. У маркетима с друге стране Дрине за килограм овог производа је, како истиче, потребно издвојити и до 15 евра, док се у Српској креће између осам и девет евра. 

- У поређењу са Србијом, кафа у Српској је и даље повољна. Међутим, и ми морамо дизати цијене - казао је Бањац. 
Власник пржионице “Белкафе” из Челинца Горан Тривић, који је посљедњу корекцију цијена направио прије мјесец и по дана, истакао је да кафа поскупљује из дана у дан, због чега су нове измјене цјеновника све извјесније.  

- Кафа је у посљедња три мјесеца поскупјела за близу 80 одсто, односно врећа од 60 килограма са 400 марака скочила је на 785 КМ, због чега сам већ кориговао цијену. И није свеједно што Европа прави залихе, јер ће бити несташица сировине, што ће аутоматски довести до новог поскупљења - казао је  Тривић.

Додао је да он нема могућности да направи велике залихе, као што то раде у иностранству, јер треба много новца и велико складиште. 

С друге стране, власник фирме “Фабрика кафе” из Бањалуке Дарио Бркић каже да, упркос сталном расту набавних цијена, за сада не размишља о поскупљењу кафе у својим локалима, јер залиха има за наредних шест мјесеци.

- Купци су нам на првом мјесту и због њих нећемо радити нову корекцију цијена. Килограм еспресо кафе код нас је 31 КМ плус ПДВ, док је домаћа 16 КМ - казао је Бркић.

Додао је да се кафа, без обзира на цијену, све више тражи, због чега стално повећавају број продајних мјеста, гдје шољица еспреса сада кошта 2,5 марака.

Да је све више конзумената овог напитка, потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је од јануара до краја априла ове године увезено 6,36 милиона килограма кафе у вриједности од 48,48 милиона марака. 

У истом периоду лани БиХ је увезла 6,29 милиона килограма кафе чија је вриједност била 43,91 милион марака.

Извоз

Подаци УИО БиХ показују да су домаћи пржионичари у прва четири мјесеца извезли 61.760 килограма кафе у вриједности од 741.914 марака.

Годину раније од јануара до краја априла БиХ је извезла 12.377 килограма кафе чија је вриједност била 179.428 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана