Тржни центри потопили мале радње

Данијела Стоканић
Тржни центри потопили мале радње

Бањалука - Промет у малим продавницама широм Републике Српске и даље је танак, а томе је допринијела слаба куповна моћ становника и све већи број тржних центара.

Према подацима Републичког завода за статистику, промет у трговинама на мало у РС повећан је за свега 2,9 одсто у односу на исти период лани. Док власници малих продавница ситно броје приходе, представници већих маркета и тржних центара задовољно траљају руке.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић је истакао да промет из године у годину опада.

- И оно мало новца што зараде буде у мају и јуну, када почне сезона сладоледа и сезонског воћа и поврћа. Додуше, промета има и у септембру и октобру, кад дјеца крену у школу, али и то је танко. Прво тромјесечје у свакој години је катастрофално, толико да радницима, ако их уопште имају, једва буду исплаћене плате - рекао је Марјановић.

Додао је да ни јануар више није оно што је био, јер становници због слава и празника кућне потрепштине и намирнице масовно пазаре у тржним центрима.

- Питам се какав ће промет бити до краја године и да ли ће га уопште и бити, јер због мраза и суше цијене хране већ дивљају. Куповаће се сигурно дупло мање - казао је Марјановић.

Због ситуације каква јесте Марјановић каже да на подручју бањалучке регије, а и у осталим крајевима Српске, продавница има све мање, иако за њихово затварање треба много више новца него за отварање.

- Иако сви мисле да је најлакше продавницу отворити, зато што је такса 35 КМ, а рјешење се добије у року од 24 часа, није тако, јер се без најмање 2.000 марака не може почети радити. Да бисмо отворили продавницу, осим робе и простора, потребно нам је још много других ствари, између осталог, фискализација касе и баждација вага - казао је Марјановић.

У бањалучког регији тренутно има око 500 трговина на мало, док је прије осам година било више од 1.200 ових радњи.

С друге стране директор трговачког ланца "Фрукта трејд" Душко Рељић је истакао да је задовољан прометом у првих шест мјесеци и да је он у односу на исти период прошле године повећан за 12 одсто.

- То је само један од доказа да су наши "Корт" маркети из дана у дан све више препознатљиви код купаца. Нормално је да у свему овоме неко мора и да падне - казао је Рељић.

Цигарете

Предсједник Асоцијације бањалучких трговаца Богдан Марјановић је истакао да су, да би многе продавнице стале на ноге, од надлежних тражили да буде повећана продајна маржа на цигарете.

- Та маржа нема везе са цијеном цигарета ни са државом, него би нам увозник или произвођач цигарета на продају ове робе умјесто 1,5 до два одсто давао десет одсто марже. То би нам много значило, јер ми од продаје цигарета не можемо чак исплатити ниједног радника - рекао је Богданић и додао да њихове објекте најчешће и пљачкају ради цигарета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана