Тржиште живи од обвезница и записа

Марина Чигоја
Тржиште живи од обвезница и записа

Бањалука - На тржишту хартија од вриједности РС у првих шест мјесеци ове године забиљежен је пад активности осим код трансакција трезорским записима и обвезницама које емитује РС.

Наведено је то у информацији о стању на тржишту хартија од вриједности РС, коју је усвојила Влада РС. У документу је наведено да је пад активности посљедица неповољних кретања и отежаног опоравка привреде од посљедица кризе. Истакнуто је да је показатељ о промјени индекса од 2010. до краја јуна 2014. године на свим тржиштима у региону био негативан те да је берзански индекс РС (БИРС) у овом периоду смањен за 28,5 одсто.

- Мало тржиште, неадекватан развој приватизованих предузећа, проблеми настали у процесу приватизације те низак кредитни рејтинг БиХ имали су опредјељујући утицај на степен развоја тржишта хартија од вриједности РС - истакнуто је у информацији.

Наглашено је да и неадекватан надзор над радом процјенитеља и рачуновођа и ревизора негативно утичу на општи утисак о тржишту хартија од вриједности РС.

- Због наведених проблема и у првој половини 2014. године забиљежено је веома ниско учешће нерезидената у промету на тржишту капитала иако је њихово присуство важан фактор за опоравак тржишта у развоју - додато је у информацији.

Директор "Адвантис брокера" из Бањалуке Бранко Кецман каже да је на домаћем тржишту хартија од вриједности доминантно трговање обвезницама.

- Када је у питању трговина акцијама проблем је што нема нових емисија акција, а компаније које су на берзи не остварују значајне резултате који би подстакли тржиште. Разлог пада активности сигурно је криза, али и неатрактивност БиХ као дестинације за улагање и доста лоше пословање компанија изузев неких изузетака - рекао је Кецман.

На финансијском тржишту РС и даље доминира банкарски сектор, чије је учешће смањено за 0,1 одсто и износи 88,4 одсто у активи финансијског сектора. Учешће инвестиционих фондова смањено је за 0,3 одсто, а микрокредитних организација за 0,1 одсто, док је учешће друштава за осигурање повећано за 0,5 одсто.

Промет

Промет на Бањалучкој берзи у првом полугодишту 2014. године износио је 256,74 милиона КМ, што представља повећање за 27,81 одсто у односу на исти период претходне године. Вриједност промета акцијама износила је 25,77 милиона, обвезницама 122,44 милиона, а трезорским записима 108,51 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана