Тржиште вапи и за банкарима

Данијела Бајић
Тржиште вапи и за банкарима

БАЊАЛУКА - На домаћем тржишту рада послодавци све теже долазе до трговаца, угоститеља, туризмолога, као и радника у производњи и ИТ сектору, док је ове године потражња додатно порасла и за кадром у банкарству.

Евидентно је, што потврђује и нови регионални сајам послова, да у свим секторима недостаје радника.

На овом, 15. по реду, сајму који ће почети сутра и трајаће осам дана представиће се више од 120 компанија са великим бројем огласа за оне који траже посао.

Овај сајам организован је у сарадњи водећих сајтова за запошљавање из региона, укључујући “МојПосао.ба”.

Маркетинг менаџер на порталу “МојПосао.ба” Амила Јажић истакла је за “Глас Српске” да су пријаве за Регионални сајам послова започеле још у марту ове године.

- Ситуација се, као и претходних година, показује сличном. Послодавци највише траже радну снагу у областима продаје, угоститељства, туризма, производње и ИТ-а. Осим ових сектора, додатно се примјећује потражња за радницима у банкарству на подручју БиХ - казала је Јажићева.

Додала је да ове године очекују сличан број присутности послодаваца и огласа као што је и лани било.

- Међутим, оно што посебно желимо истакнути јесте присуство великих, реномираних компанија које су међу најпожељнијим послодавцима у БиХ. Због тога вјерујемо да ће интерес посјетилаца бити велики, као и број пријава на отворене позиције. Неке од компанија које ће бити присутне на сајму у БиХ су “DM”, затим “Klinikum Landkreis Tuttlingen gGmbH”, “Konzum”, “Burger King”, “Inditedž”, Intesa Sanpaolo Banka, “Lidl”, ProCredit Bank, “Petrol grup”, “PepsiCo”, “Molum Hotel and Residences”, “Knauf Insulation” Hrvatska, JYSK и друге - нагласила је Јажићева, подсјећајући да ће сви заинтересовани моћи прегледати све штандове послодаваца и сазнати које су тренутно отворене радне позиције, али и информације о бенефитима које их очекују код појединог послодавца.

Према ријечима послодаваца, трговина и угоститељство се најбрже развијају, због чега је и потреба за радницима управо у тим секторима највећа.

Како би колико-толико попунили радна мјеста, послодавци у Српској и ФБиХ запошљавају сезонске раднике, међу којима су ђаци и студенти који раде на привременим пословима, али и странци.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић казао је да се у посљедњих годину дана ништа знатно није промијенило о питању домаћег тржишта послова.

- Потреба за радницима је увијек изражена, прије свега, у прерађивачкој индустрији. Углавном се траже радници који имају већа знања и компетенције, јер то одговара привреди. Посебно интересантно јесте то што се више од 50.000 особа у Српској води на евиденцији Завода за запошљавање. То је нешто што никако не иде уз чињеницу да се у Српској тражи велики број радника. Због тога би надлежни требало да направе реалну слику о броју незапослених на Заводу за запошљавање и утврде колико радника могу понудити привреди - истакао је Ћорић.

Узимајући у обзир да послодавци вазда говоре да је квота за довођење стране радне снаге мала те би је требало повећати, Ћорић поручује да је овај сајам још једна прилика да домаћи привредници покушају да нађу раднике са овог подручја.

- Ово је идеална прилика да послодавци виде да ли на домаћем тржишту још има радне снаге или је ситуација заиста таква да се у већем броју мора увозити страна радна снага - казао је Ћорић.

Пријаве

Регионални онлајн сајам запошљавања биће доступан 24 сата дневно путем интернета, а на бројним виртуелним штандовима посјетиоце очекују послодавци из БиХ и регије који су подијељени по категоријама. На штандовима се налазе информације о компанији, искуства запослених, галерије фотографија и видео прикази радног окружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана