Тржиште се уситњава, проблеми се гомилају

Жељка Кокот
Тржиште се уситњава, проблеми се гомилају

Бањалука - Велики број осигуравајућих кућа и успоравање привредне активности утицали су на додатно уситњавање тржишта осигурања БиХ и још оштрију борбу осигуравача, међу којима многи не прежу ни од нелегалних пословних потеза.

Гужва на тржишту изродила је жестоку конкуренцију међу осигуравајућим друштвима, која се у борби за сваког осигураника неријетко служе дампиншким цијенама и другим врстама нелегалних попуста. Проблем је посебно изражен у области обавезног осигурања од ауто-одговорности, на којој осигуравајућа друштва остварују и највеће приходе.

Подаци Агенције за осигурање БиХ показују да је удио водећа четири осигуравајућа друштва у укупној премији осигурања смањен на крају првог квартала 1,73 одсто у односу на исти период прошле године. Водећа четворка држала је на крају првог квартала 35,46 одсто тржишта.

- Вриједност Херфиндал-Хиршмановог индекса (ХХИ), који мјери тржишну концентрацију водеће четворке, износи 582 и смањен је за 93 процентна поена у односу на исти период лани - кажу у Агенцији за осигурање БиХ.

Ови подаци показују да ниједно друштво нема значајан удио на тржишту и да је оно конкурентно јер нема великих и доминантних учесника. Директор "Нешковић осигурања" из Бијељине Миленко Мишановић каже да је из године у годину све теже задржати и постојеће, а посебно повећати тржишно учешће.

- Број осигуравајућих друштава је све већи, а привредна активност све слабија. Привредне активности диктирају и висину премије. Банке одобравају све мање кредита, чиме и наша премија на основу обезбјеђења имовине опада, а пале су и премијске стопе у односу на прошлу годину, што је додатно смањило учешће у оствареној премији - каже Мишановић.

Примат на тржишту осигурања БиХ држе друштва са сједиштем у ФБиХ. На прве три позиције су "Уника осигурање", "Сарајево осигурање" и "Еурохерц осигурање" из Сарајева. Највећи дио премијског колача од осигуравајућих кућа из Српске има "Винер осигурање", које се са тржишним учешћем од 5,97 одсто налази на 12. мјесту.

Директор пословнице "Еурохерц осигурања" у Бањалуци Дарио Миладиновић каже да је тржиште дефинитивно претрпано и да постоје друштва која се служе дампиншким цијенама како би освојила клијенте.

- То се прије свега односи на новонастала друштва која великом брзином морају придобити клијенте, јер им у супротном пријети пропаст - каже Миладиновић и додаје да је тржиште и неуређено јер друштва која немају попуњене техничке резерве и која би требало да буду угашена и даље послују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана