Тржиште новца почиње с радом 17. децембра

Агенције
Тржиште новца почиње с радом 17. децембра

Бањалука - Тржиште новца у Републици Српској, које организује Бањалучка берза, почеће с радом 17. децембра, потврђено је данас Срни у овој берзи.

Из Берзе наводе да ће 17. децембра ступити на снагу Правила тржишта новца и да ће од тада то тржиште постати оперативно.

Тржиште новца се организује с намјером да омогући институционалним инвеститорима у БиХ транспаретно трговање краткорочним финансијским инструментима.

Правилима тржишта новца регулисано је трговање депозитима, краткорочним хартијама од вриједности, репо уговорима и девизама.

Учесници тржишта могу бити банке, друштва за осигурање, микрокредитна друштва, друштва за управљање инвестиционим фондовима, берзански посредници и друге финансијске институције из БиХ.

Остављена је могућност и да учесници тржишта у складу са прописима који регулишу њихово пословање буду и Централна банка БиХ, Министарство финансија и трезора БиХ, Министарство финансија Републике Српске, Министарство финансија Федерације БиХ, Дирекција за финансије Брчко дистрикта, Инвестиционо-развојна банка Српске, Друштво за управљање Пензијским резервним Фондом Српске /ПРЕФ/.

Трансакције ће се закључивати преко Система тржишта новца /СТН/ који је развила Бањалучка берза кориштењем савремених технологија.

У наредном периоду Бањалучка берза ће омогућити тестни приступ те организовати презентације заинтересованим инвеститорима.

По истеку тестног периода, биће објављен списак учесника тржишта и датум почетка трговања са појединим инструментима тржишта новца./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана