Тржишта страхују од новог таласа кризе

Марина Чигоја
Тржишта страхују од новог таласа кризе

БAЊA ЛУКA - Огромни буџетски дефицити земаља еврозоне и драстичан пад вриједности евра указују на то да свијет улази у нови период економске кризе и неизвјесности, сматрају економисти.

Цијене акција пале су у петак широм Европе, на њујоршком Вол стриту, а касније и у Aзији, усљед све веће забринутости инвеститора због дужничке кризе у еврозони.

Инвеститори широм свијета све више страхују од новог таласа кризе, те повлаче средства са тржишта акција и улажу у злато или поузданије валуте.

Aналитичари предвиђају да би евро ускоро могао да опадне на свега 1,15 долара.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Саша Стевановић каже да је у оваквим условима извјесно све веће неповјерење у тржишта капитала, што ће неминовно довести и до даљег пада вриједности евра.

- У посљедњих пет дана цијене акција на свјетским берзама пале су за десет до 15 одсто. И код домаћих инвеститора је присутна бојазан од грчке кризе која се шири на Португалију, Шпанију и Италију - казао је Стевановић и додао да све ово указује да улазимо у ново доба кризе и неизвјесности.

Директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић каже да у Републици Српској криза није била ни прошла, тако да се овај нови талас неће много ни осјетити.

- Конвертибилна марка је фиксно везана за евро и због тога штета од његовог пада неће бити велика. Пад евра ће највише утицати на повећање спољног дуга - казао је Јакшић.

Додао је да би због новог таласа кризе највећи партнери Републике Српске могли да смање инвестиције.

- Тренутно стање на тржишту капитала је још један тест, како за развијеније економије, тако и за РС - казао је Јакшић.

Нафта

Цијена барела нафте на берзи у Њујорку пала је у петак са 70 на 65 долара, а аналитичари су појефтињење објаснили лошим стањем на берзи због утицаја буџетске кризе у земљама које користе евро.

Сирова нафта на берзи у Њујорку појефтинила је са 70 на 65 долара за барел усљед страховања да ће протести синдиката и криза у Грчкој и даље утицати на нестабилну ситуацију на тржиштима. Забринути због утицаја финансијске кризе на европску тражњу за нафтом, инвеститори страхују да је на помолу нови талас свјетске економске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана