Тржишта капитала страхују од политичке кризе у Грчкој

Агенције
Тржишта капитала страхују од политичке кризе у Грчкој

Њујорк - На Вол стриту цијене дионица пале су трећи дан заредом, јер се улагачи плаше продубљивања европске дужничке кризе након што су у Грчкој пропали преговори о формирању владе, а забрињава их и успоравање раста америчке привреде, преносе агенције.

Међу највећим губитницама јуче су биле дионице у рударском и енергетском сектору због пада цијена сировина, јер је улагачи плаше да ће слабљење свјетске привреде изазвати пад потражње за сировинама.

Цијена нафте пала је због тога трећи дан заредом и први пута након шест мјесеци била испод 93 долара по барелу.

Грчка је учинила корак назад, сматрају аналитичари, након што су јуче пропали и посљедњи преговори о формирању владе.

До краја јун Грци ће морати на нове парламентарне изборе, на којима би, како показују анкете, противници мјера штедње могли да добију више гласова него на изборима прошле седмице.

То изазива бојазан да нове грчке власти неће поштовати услове које је бивша влада договорила с ЕУ и ММФ-ом како би добила међународну помоћ, а то би могло довести до изласка Грчке из еврозоне.

На тржиштима већ дуже вријеме влада опрез због низа података који указују на успоравање раста највећих свјетских економија америчке и кинеске.

Улагаче је кратко охрабрио извјештај да је привреда еврозоне у првом овогодишњем тромјесечју стагнирала, а не пала, како се очекивало, што значи да је избјегло рецесију.

Међутим, осим њемачке, остале привреде еврозоне нису расле.

Доу Џонс индекс ослабио је 63 бода или 0,50 одсто, на 12.632 бода, док је С и П 500 склизнуо 0,57 посто на 1.330 бодова, а Насдак индекс 0,30 посто, на 2.893 бода.

На европским берзама цијене дионица јуче су пале.

Лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,51 одсто, на 5.437 бодова, док је франкфуртски ДАЏ склизнуо 0,79 одсто, на 6.401 бод, а паришки ЦАЦ 0,61 одсто, на 3.039 бодова.

ФТСЕврофирст индекс 300 водећих европских дионица ослабио је јуче 0,7 одсто, на 997 бодова, најнижи ниво у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана