Трупци за прераду одлазе на страно тржиште за огрев

Маријана Миљић
Трупци за прераду одлазе на страно тржиште за огрев

Бањалука - Домаћи дрвопрерађивачи неријетко су суочени са мањком сировине, а за то вријеме шумски сортименти у виду дрвета за огрев и трупаца завршавају у иностранству.

Спољнотрговинска комора (СТК) БиХ је због тог проблема од надлежних институција затражила да донесу мјере за дестимулисање извоза ових производа јер велике посљедице трпе домаћи дрвопрерађивачи. У СТК БиХ су нагласили да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у сарадњи у са надлежним министарствима РС и ФБиХ треба да донесе мјере дестимулисања извоза шумских сортимената који су потребни домаћим предузећима за вишу фазу прераде чиме се вишеструко повећава њихова вриједност.

- Упутићемо и допис Влади ФБиХ за што хитније доношење критеријума за расподјелу сировине према приједлогу радне групе Привредне коморе ФБиХ. Од Удружења шумарства и дрвне индустрије при Привредној комори РС затражићемо да у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС преиспита поштивање критеријума за сврставање привредних друштава у групе за одгођено плаћање шумских дрвних сортимената - навели су у СТК.

Нагласили су да посебан проблем преставља извоз огревног дрвета, којег је у првих девет мјесеци ове године извезено у вриједности од 96,41 милион КМ. Највише огрева завршило је у Италији, Словенији, Аустрији, Њемачкој, Хрватској и Србији.

- Разлог за велики извоз дрвета је све већа потражња на иностраном тржишту за производима који су једноставни за производњу и нису изложени тако великој конкуренцији као што су то финални производи од дрвета - навели су у СТК.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ казали су да још нису добили допис из СТК у вези са дестимулисањем извоза шумских дрвних сортимената и додали да ће став о овом проблему заузети када га добију.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде при Привредној комори РС Лазо Шиник нагласио је да у извоз иде мање дрвета из РС, него из ФБиХ, али да проблем постоји.

- Посебно је забрињавајуће што у иностранству завршава огрев од трупаца, који су намијењени за резање и прераду. Имамо и ситуацију да купци дрвних сортимената од "Шума РС" не прерађују дрво већ га извозе, а то је посебно примјетно у источном дијелу РС. Затражили смо од "Шума" да прекину сарадњу са тим дрвопрерађивачима - навео је Шиник истичући да извоз треба забранити све док не буду задовољене потребе домаћих дрвопрерађивача.

Расподјела у РС

Влада РС је недавно усвојила критеријуме на основу којих ће бити распоређивани шумски сортименти дрвопрерађивачима.

- Та одлука доноси унапређење, јер је на објективнији начин одређено ко од дрвопрерађивача има приоритет у расподјели шумских дрвних сортимената - рекао је Лазо Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана