Трудбеник - ФПА на корак од стечаја

Жељка Кокот
Трудбеник - ФПА на корак од стечаја

Бањалука - Добојску фабрику пнеуматских алата "Трудбеник - ФПА" само корак дијели од стечаја, а због лошег пословања на капију ове фирме је привремено стављен катанац.

Окружни привредни суд у Добоју је 9. септембра покренуо предстечајни поступак у фирми "Трудбеник - ФПА", а за привременог управника именован је Лазо Ђурђевић. Он је дужан да обезбиједи имовину фирме, испита да ли постоје разлози за отварање стечајног поступка и да ли вриједност имовине може покрити трошкове овог процеса, односно да ли предузеће у цјелини или његови поједини дијелови могу наставити пословање. Одлуку и извјештај о резултатима рада привремени стечајни управник мора доставити суду најкасније 30 дана од дана покретања предстечајног поступка.

- Ситуација у фирми је више него компликована због неријешених имовинско-правних односа и тешко је прогнозирати шта ће се дешавати. Није у питању само судбина једне, постоје четири фирме које су повезане. Једна је "Трудбеник  ФПА" у којем је сада покренут предстечајни поступак, а ту су и "Трудбеник енерџи", "Трудбеник – ФКО" Теслић и матични "Трудбеник", који је основао поменуте три фирме - каже Ђурђевић.

У овој добојској фирми је привремено окончан производни процес због пословања са минусом судском одлуком, а велико је питање да ли ће се и када радници наћи за машинама. Ђурђевић каже да фирма сигурно неће радити до отварања стечајног поступка, а накнадно ће бити одлучено да ли фирма може пословати позитивно и са колико радника.

- До 10. октобра ћу предати извјештај о стању у фирми, а стечајни судија ће одредити датум извјештајног рочишта. Већину посла сам већ обавио, али тек прије неколико дана сам преузео документацију из катастра и грунтовнице, коју морам анализирати – казао је Ђурђевић.

"Трудбеник – ФПА" је трећа фирма у Српској која је ушла у предстечајни процес, којим је губиташима омогућено да кроз поступак реструктурирања покушају испеглати дугове према повјериоцима и стати на здраве ноге. На договор са повјериоцима раније су се одлучиле дервентска фабрика цијеви "Унис" и бањалучки ваздухопловно-ремонтни завод "Космос". Предстечајни поступак је једина шанса фирмама да ријеше нагомилане дугове кроз договор са повјериоцима, јер им, у супротном, пријети стечај.

Штрајк

Радници фирме "Трудбеник - ФПА" се годинама налазе у незавидном положају, а лани су протестовали у два наврата, тражећи исплату више од десет плата и повезивање радног стажа.

"Трудбеник - ФПА" је некада запошљавао више од 300 радника, али је доведен на ивицу провалије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана