Трошкови кризе 1.300 милијарди долара

Глас Српске
Трошкови кризе 1.300 милијарди долара

ВAШИНГТОН - Представник Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Штраус - Кан процијенио је да су укупни трошкови глобалне финансијске кризе нарасли на 1.300 милијарди долара.

ММФ предвиђа да ће глобални привредни раст у 2008. успорити на око три одсто у односу на пет одсто остварених у прошлој години, али да би идуће године требао убрзати на четири одсто.

Aмерички предсједник Џорy Буш изјавио је у сриједу да су СAД у озбиљној финансијској кризи и затражио подршку за план своје администрације, вриједан 700 милијарди долара, намијењен спасавању финансијских тржишта.

Упозорио је да тржиште не функционише како треба, да је све шири губитак повјерења, да су најважнији сектори изложени ризику, као и да би још неке банке могле банкротирати и повући америчку привреду у рецесију.

- Не смијемо дозволити да се то догоди - рекао је Буш.

Бушова администрација и Конгрес настоје да се договоре о плану који би влади омогућио да се умјеша и преузме неликвидне кредите на Вол стриту, како би се разријешио финансијски хаос.

Међутим, према плану, који се још усаглашава, Конгрес би одобрио само дио од онога што је тражила Бушова администрација, односно вјероватно 150 до 200 милијарди долара.

Буш је позвао предсједничке кандидате демократа и републиканаца Барака Обаму и Џона Мекејна у Бијелу кућу на састанак са лидерима Конгреса, ради постизања договора о плану за спасавање Вол стрита.

Обама и Мекејн су, затим, издали заједничко саопштење у којем су позвали Конгрес на сарадњу и постизање споразума да би се избјегла економска катастрофа. Они су, у кратком саопштењу, оцијенили да је дошло вријеме да се двије партије сложе за добробит америчког народа.

Долар је јуче ослабио више од пола одсто у односу на корпу најважнијих свјетских валута. Извјештај америчког министарства енергетике показао је да се америчка потражња за горивом спустила на најнижи ниво у готово пет година.

Свјетска банка

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик упозорио је на штету коју би глобална финансијска криза могла да изазове привредама земаља у развоју.

- Земљама у развоју могао би наштетити пад потражње за њиховим извозним производима, пад улагања у те земље и погоршање трговинских услова - казао је Зелик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана