Триковима прикрила стечај Лиман брадерсс

Глас Српске
Триковима прикрила стечај Лиман брадерсс

ЛОНДОН - Најновија отркића о "улози Лондона" у прикривању стварног стања пропале америчке инвестиционе банке "Лиман брадерс", која је означила почетак глобалне финансијске кризе, побудили су велику пажњу британских медија, објавио је BBC, а пренио Танјуг.

"Индипендент" тако наводи да је ова банка затражила од једне лондонске правне фирме да употријеби контроверзни рачуноводствени трик како би прикрила да је пред стечајем.

"Лиман брадерс" је, наиме, затражио помоћ од британске фирме "Линклејтерс", након што није успио да пронађе ниједну америчку правну фирму која би пристала да употријеби трик познат као "репо 150", а који је, како се наводи, легалан у Британији.

Иако "репо 150" није узроковао крах "Лиман брадерса", он му је омогућио да доста дуго представља лажну слику о свом катастрофалном стању, преноси "Индипендент".

 И угледни лондонски "Фајненшел тајмс" пише да је 15. септембар 2008. године - дан колапса "Лиман брадерса" - дубоко урезан у колективно памћење финанијског свијета, али да је била потребна година мукотрпног истраживања да би се скинуо "плашт са мутног пословања и деструктивне интерне културе ове моћне инвестиционе банке".

Одјеци овог истраживања, које је спровео један чикашки правник, с правом тресу зидове њујоршког Вол стрита и лондонског Ситија, а његови закључци су нанијели још један ударац репутацији већ тешко дискредитованог међународног банкарства, констатује ФТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана