Три земље широм отварају тржишта

Жељка Домазет
Три земље широм отварају тржишта

Сарајево - Челници Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Србије и Турског одбора за спољну трговину потписали су јуче протокол који би требало да буде платформа на којој ће бити мобилисане све снаге да би била унапређена економска сарадња три земље.

Протокол је потписан на Трилатералном бизнис форуму БиХ - Србија - Турска у Сарајеву којем су присуствовали ресорни министри три земље.

- Очекујемо да ниво размјене између три земље у наредној години буде повећан за 200 милиона евра. До краја године ниво размјене износиће 1,5 милијарди евра, од чега се милијарда односи на Србију, а 500 милиона на Турску. Већи степен сарадње омогућиће провођење акционог плана договореног између три државе, који ће бити спровођен у наредне двије до три године - рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

На путу достизања тог циља министри су се у понедјељак у Београду договорили да БиХ и Србија наредног мјесеца у Турској отворе заједничко трговинско-туристичко представништво. Почетком наредне године у Истанбулу ће бити одржана и инвестициона конференција с циљем да БиХ и Србија привуку више инвестиција из Турске, која тренутно у свијету улаже више од 80 милијарди долара.

- Инфраструктура је кључно питање, а она је управо са Србијом, која је други најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ, на најлошијем нивоу. Ово питање отворићемо на састанку Савјета министара БиХ и Владе Србије почетком новембра у Сарајеву. За рјешавање овог проблема заинтересирана је и Турска, која је спремна да се укључи у финансирање пројеката с обзиром на то да користи дио коридора за транспорт своје робе од Ниша преко Ужица за Сарајево - рекао је Шаровић наводећи да треба рјешавати и проблем трговинске сарадње са Косовом јер БиХ биљежи пад извоза.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић истакао је да три земље имају велике потенцијале и да их је неопходно удружити. Министар економије Турске Нихат Зејбекчи рекао је да ће БиХ и Србија моћи да користе турска трговинска представништва у 160 земаља.

- Ми  подстичемо своје привреднике да инвестирају у БиХ и Србију. Треба развијати и туризам због чега ће бити снимљен промотивни филм о БиХ и Србији који ће бити емитован у Турској - казао је Зејбекчи.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић истакао је да БиХ види велику шансу да заједно са Србијом и Турском наступа на тржишту. Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да нема другог пута, осим сарадње и повезивања привреда БиХ, Турске и Србије.

- Најзначајније је обезбедити инфраструктурне пројекте и подршку малим и средњим предузећима да побољшају свој извозни капацитет. Једна од области са највише потенцијала за сарадњу је агробизнис - истакао је Чадеж.

Потпредсједник Турског одбора за спољну трговину Мехмет Бујекекси нагласио је да Турска највише инвестира у пољопривреду, аутомобилску и текстилну индустрију и да се нада да ће преко Србије остварити значајан извоз и у Русију.

Привредници

Форуму су присуствовали представници 82 компаније из БиХ, Србије и Турске. Једина од њих је и фабрика за производњу јестивог уља "Бимал" из Брчког која је недавно отворила дистрибутивни центар у Турској и биљежи раст извоза.

- Пољопривреда је потенцијал БиХ који треба развијати и турски инвеститори су имали прилику да се упознају са могућностима улагања у пољопривредни сектор и прехрамбену индустрију. "Бимал" је отворен за све врсте сарадње са турским и другим инвеститорима да би домаћа пољопривреда била подигнута на виши ниво - изјавио је помоћник предсједника управе "Бимала" за економска питања Шевал Суљкановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана