Три сектора шанса за Српску

Тања Шикањић
Три сектора шанса за Српску

БAЊAЛУКA - Прерађивачка, пољопривредно-прехрамбена и дрвопрерађивачка индустрија представљају шансу РС за привлачење страних инвеститора, рекао је јуче предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић током састанка са америчким амбасадором у БиХ Патриком Муном.

Током састанка Ђурић је америчком амбасадору представио могућности улагања у РС, те привредне секторе који би могли да заинтересују стране инвеститоре.

- У први план стављамо прерађивачку индустрију, која пружа могућности нових запошљавања и стварања нове вриједности и оно са чим можемо изаћи на свјетско тржиште, а затим пољопривредно-прехрамбену индустрију и дрвопрерађивачку индустрију - истакао је Ђурић.

Он је додао да су америчком амбасадору представљени и пројекти из области инфраструктуре и енергетског сектора, који би могли да привуку ино-улагаче.

Предсједник Привредне коморе РС и амерички амбасадор су се сложили у томе да је неопходно уклонити бројне баријере са којима се суочавају не само страни него и домаћи инвеститори на домаћим просторима.

- Уклањањем препрека и баријера сигурно ћемо бити интересантнији за ино-улагаче - истакао је Ђурић.

Мун је додао да су компаније, које покушавају да послују у Босни и Херцеговини спутане због чињенице да нису усклађене процедуре регистрације у РС и ФБиХ.

- Инвеститори указују и на превисоке бирократске трошкове, које их спречавају да запошљавају локално становништво и проширују своје пословање - истакао је Мун.

Позив амбасадорима

Борко Ђурић је јуче позвао све амбасадоре и друге представнике међународне заједнице у БиХ да се више ангажују на привлачењу страних инвестиција у РС и БиХ.

- Овом приликом смо указали на то да нисмо адреса на којој се може говорити о политичким питањима, без обзира на то колико она утичу на привредна кретања - истакао је Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана