Три могућа сценарија за Грчку

Агенције
Три могућа сценарија за Грчку

Атина - Велика инвестициона банка Голдман Сакс, која је одиграла једну од кључних улога у експоненцијалном расту грчког дуга, сматра да ће за међународне кредиторе можда бити неопходно “да Грчку доведу на руб провалије”.

Америчка банка је за своје клијенте припремила три могућа сценарија развоја ситуације у Грчкој након избора који ће бити одржани 17. јуна.
Први сценарио Голдман Сакс види као наставак агоније ако нова грчка влада не изабере напуштање еврозоне, али не прихвати ни мјере штедње које захтијевају Међународни монетарни фонд (ММФ) и ЕУ.
У том случају, тројка (Европска комисија, ММФ и Европска централна банка (ЕЦБ)) ће највјероватније престати да исплаћује новац Грчкој.
Банка сматра да би тројка тако Грчку морала довести на сам руб понора, али би ЕЦБ вјероватно наставила пословати с грчким банкама, чиме би период несигурности био настављен.
Ипак, нова грчка влада временом би вјеројатно била присиљена да пристане на услове тројке.
Други сценарио био би да нова грчка влада одмах пристане на излазак из еврозоне, међутим, то би имало озбиљне импликације јер би се “зараза” вјероватно проширила и на друге угрожене земље у еврозони.
Грађани Грчке би тада похрлили да повуку новац из банака, што би се пресликало и у другим земљама.
Трећи сценарио предвиђа избацивање Грчке из монетарне уније једном кад се осигурају потребне заштитне мјере, али Голдман Сакс сматра да овај сценарио није реалан, за разлику од првог, јер би избацивање било преризично прије формирања заштитних мјера.
Осим тога, такав потез носио би и негативне политичке импликације, јер би тржишту и осталим периферним земљама послао поруку да је чланство у еврозони нешто што се лако може укинути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана