Три године од самооглашавања звона

С. Т.
Три године од самооглашавања звона

ПРИЈЕДОР - У цркви Рођења пресвете Богородице на Пашинцу код Приједора у суботу је одржан Трећи завјетни црквено-народни сабор, којим је обиљежено три године од чудесног самооглашавања звона овога храма у ноћи празновања Свете великомученице Марине - Огњене Марије.

Свету литургију у стољетном храму служило је тринаест свештеника Бањалучке епархије, као и свештеник из Париза, протојереј-ставрофор Никола Шкрбић, а пригодан програм приредило је Културно-умјетничко друштво "Козара" из Приједора.

Јереј Владислав Вучановић рекао је да храм на Пашинцу доживљава духовну обнову од чудесног оглашавања звона 30. јула 2008. године пола часа иза поноћи, што је, како је навео, чудо Божије схваћено као јасан знак вјерницима који су почели да долазе у цркву и окупљају се у њој.

- Саборовање је почело у петак увече када је у овом храму служена најдјелотворнија и најцјелисходнија молитва за здравље, која је први пут у историји овог храма служена прошле године пред око хиљаду вјерника. Времена су таква да је све више болесних људи, а тамо гдје престају људске моћи, почиње исцјелитељска моћ Цркве - оцијенио је Вучановић.

Подсјетио је да су врата храма била закључана 67 година, да су службе биле само повремено, да је црква посебно уништена у Другом свјетском рату када су њемачки војници ту држали коње, а да је данас ово сабориште бројних вјерника који из свих дијелова Републике Српске пристижу да се помоле Светој великомученици Марини.

- Од 2007. године за обнову цркве прикупљено је од вјерника око 150.000 КМ, чиме је обновљен кров и уређена унутрашњост. Велики дрвени иконостас дјело је мајстора Миле Штековића из Костајнице, а иконе је израдио иконописац из Чачка Горан Пешић. Уређење фасаде и околине цркве наставиће се на јесен, за шта је 30.000 КМ даровала општина Приједор - навео је Вучановић.
Црква Рођења пресвете Богородице на Пашинцу званично је вјерујућем народу предата на употребу 1909. године, а вјерује се да је ово сакрално здање много старије, мада о томе нема писаних трагова. Према народној причи, црква је изграђена 1890. од камена порушеног манастира Милошевац, који се налазио у насељу Чиркин Поље у Приједору.

Да је ова црква веома важна у духовном животу вјерног народа ових крајева свједочи несумњиво пет црквено-народних сабора који се одржавају код ње у току године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана