Три деценије ХЕ на Врбасу

Слободан Дакић
Три деценије ХЕ на Врбасу

МРКОЊИЋ ГРAД - "Хидроелектране на Врбасу" једне су од најзначајнијих у систему "Електропривреде РС", јер су за 30 година рада произвеле близу осам милијарди киловат-часова електричне енергије, речено је јуче на свечаној академији поводом три деценије рада ове хидроелектране.

Она је најважнији електроенергетски објекат у западном дијелу Српске, инсталисане снаге 110 мегавата и са годишњом производњом струје од 275 милиона киловат-часова.

Предсједник Српске Милорад Додик је нагласио да су "Хидроелектране на Врбасу" веома значајне за развој општине Мркоњић Град, али и Републике Српске.

- Наш је циљ да очувамо економију РС, а послије тога да обезбиједимо инвестиције у енергетику. Зато се радујем што постоје планови за ширење и изградњу нових хидроцентрала - рекао је Додик.

Он је истакао да власти РС морају да имају брже и експлозивније процедуре и системе одлучивања за подржавање свих инвестиционих активности.

- Морамо се борити за сваку инвестицију и ново радно мјесто - рекао је Додик.

Директор "Хидроелектрана на Врбасу" Недељко Кесић рекао је да посљедњих година остварују око 4,5 милиона марака добити годишње.

- За 30 година рада "Хидроелектране на Врбасу" оствариле су укупан приход од 450 милиона марака. Све те године дале су знатан допринос обезбјеђењу електричне енергије за потребе Крајине - рекао је Кесић и додао да је у предузећу тренутно запослено 146 радника који имају редовне плате.

Генерални директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић истакла је да су "Хидроелектране на Врбасу" по инсталисаној снази најмање у систему Холдинга "ЕРС", али да су један од најзначајнијих хидроенергетских објеката у Српској.

- Захваљујући доброј организацији и максималном залагању свих запослених, хидроелектрана постиже добре пословне, али и производне резултате, што даје стабилност електроенергетском систему Српске - рекла је Милекићева.

Свечаној академији присуствовали су и министар финансија РС Зоран Тегелтија, министар индустрије, енергетике и развоја РС Жељко Ковачевић, те друге бројне званице из политичког, привредног и јавног живота Српске.

ХЕ "Бочац 2"

Кесић је нагласио да је један од приоритетних задатака менаџмента предузећа, али и Владе РС, изградња нових хидроенергетских објеката на ријеци Врбас.

- Планирали смо сљедеће године израду главног пројекта и почетак изградње ХЕ "Бочац 2". Она би имала инсталисану снагу од 9,34 мегавата и годишње производила 78 гигават-часова струје - додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана