Трговину олакшава пропуснија граница

Маријана Миљић
Трговину олакшава пропуснија граница

Бањалука - Скраћивањем процедура, једноставнијим контролама на границама и међусобним признањем овлашћених извозника биће олакшан проток робе између земаља чланица регионалне зоне слободне трговине.

Ове олакшице уврштене су у протокол пет о олакшавању трговине између земаља потписница Споразума о слободној трговини централне Европе (ЦЕФТА).

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ појашњавају да је протокол пет потписан због тога што БиХ и Србија нису чланице Свјетске трговинске организације. Због тога су остале земље из зоне ЦЕФТА на основу чланства у глобалној трговинској организацији имале повлашћен положај.

- БиХ и Србија ће потписивањем овог протокола имати избалансиране односе унутар ЦЕФТА као и остале њене чланице. Оне више неће бити у подређеном положају - казали су у Министарству спољне трговине и економских односа.

Олакшавање трговине биће постигнуто поједностављењем инспекцијских контрола које се односе на све царинске поступке и скраћивањем свих процедура и формалности.

-  Земље су се обавезале и на размјену података међу царинским органима. Процедуре и формалности ће поготово бити поједностављене при  увозу и извозу, а посебно на граници гдје се уводи савремени начин поступања  и електронска размјена података с циљем унапређења квалитета анализе ризика - казали су у Министарству спољне трговине и економских односа.

У Спољнотрговинској комори (СТК) БиХ истичу да је циљ да контроле буду максимално поједностављене и да буде обезбијеђено међусобно признавање овлашћених извозника.

- Чланице ЦЕФТА су обавезале да ће размјењивати податке и да ће се сконцентрисати на високо ризичне пошиљке, а да ће убрзано бити ослобађане пошиљке ниског ризика - кажу у СТК.

Директор бањалучке фабрике за прераду воћа и поврћа "Витаминка" Жарко Микић поздравља потписивање протокола, али изражава бојазан да ће стање на границама кренути на боље.

- Плашим се да ће ситуација и даље бити критична и да ће камиони и даље чекати у колонама на прелаз граница. То је ружно и за видјети, а камоли за доживјети. Проблем је што поједине земље користе нецаринске баријере без обзира на споразум ЦЕФТА - казао је Микић.

БиХ је 206. године потписала Споразум о ЦЕФТА, што јој је омогућило слободну трговину са Србијом, Хрватском, Црном Гором, Македонијом, Албанијом, Молдавијом, Румунијом и Бугарском. У овом блоку због уласка у ЕУ више нису Хрватска, Бугарска и Румунија.

Примјена

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ кажу да протокол пет ступа на снагу мјесец након што га ратификују најмање три земље.

- За све остале земље овај протокол ступа на снагу кад га ратификују. Очекујемо да ће већ ових дана Албанија чланицама ЦЕФТА доставити потребне инструменте, односно  копије прихваћеног протокола чиме би формално отпочео процес ратификације - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана