Трговински ланци профитирали у кризи

Глас Српске
Трговински ланци профитирали у кризи

ВAШИНГТОН - У години економске кризе, 250 највећих свјетских малопродајних ланаца остварило је укупан промет од 3,8 билиона долара, што је за 5,5 одсто више него годину раније, наводи се у извјештају ревизорске фирме "Дилојт", пренијеле су агенције.

У групи десет највећих малопродајних ланаца, који остварују више од 30 одсто укупне продаје на листи Топ 250, прво мјесто према извјештају "Дилојта" заузео је амерички "Вол-Март", а слиједи га француски "Керфур".

- На трећем мјесту налази се њемачки "Метро" који је, захваљујући првенствено повољнијој курсној разлици у односу на амерички долар, на тој позицији смијенио британски "Теско" - објавио је "Дилојт".

На листи трговина која су највише зарадиле, доминирају ланци из СAД.

Међу малопродајним ланцима који су објавили своје пословне резултате, двије трећине их је у 2008. години забиљежило пад нето профита.

- Док су малопродајни ланци у Европи и Сјеверној Aмерици забиљежили пад профита, њихови блискоисточни конкуренти остварили су већу профитабилност. Малопродајни ланци специјализовани за продају одјеће преполовили су профит, а смањена је и зарада оних трговина које су специјализоване за прехрамбене производе - показује истраживање "Дилојта".

Интернет продаја

"Дилојт" наводи да продаја преко Интернета и даље заузима скроман сегмент укупне малопродаје, тек 6,6 одсто, са тенденцијом раста јер, објашњавају, Интерент трговина постаје све примамљивија за ланце који желе присуство на глобалној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана