Трговински дефицит РС већи за 100 милиона КМ

Тања Шикањић
Трговински дефицит РС већи за 100 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Иако Српска ове године биљежи већу стопу раста извоза од увоза, спољнотрговински дефицит Републике Српске је за првих десет мјесеци ове године износио 1,6 милијарди КМ, што је за 100 милиона марака више у односу на исти период прошле године.

Према подацима Завода за статистику РС, покривеност увоза извозом је за првих десет мјесеци ове године износила 57,1 одсто.

- Вриједност робне размјене РС са иностранством за првих десет мјесеци ове године износила је 5,86 милијарди марака, од чега се на извоз односило око 2,13 милијарди, а на увоз око 3,73 милијарди КМ - подаци су Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, извоз је за првих десет мјесеци ове године повећан за 18,5 одсто у односу на исти период 2010. године, док је увоз повећан за 12,7 одсто.

Највећи раст извоза, Српска је остварила у области вађења руда и камена за 58 одсто, затим у области снабдијевања водом за 42 одсто, те код прерађивачке индустрије за 24 одсто.

У скоро истим дјелатностима остварен је и највећи раст увоза, односно у области снабдијевања водом за 94 одсто, код вађења руда и метала за 28 одсто, те код умјетности, забаве и рекреације за 20 одсто.

Секретар Удружења металургије и прераде метала РС Перо Ћорић је истакао да је раст спољнотрговинског дефицита од 100 милиона марака веома негативан показатељ који указује на неопходност растерећивања привреде, како би могла постати конкурентнија и повећати извоз.

- У вријеме када је неликвидност привреде све више изражена, без обзира на то што је покривеност увоза извозом порасла, и даље је неопходно радити на томе да смањујемо увоз, нарочито оних производа које можемо произвести на домаћем тржишту - истакао је Ћорић.

Он је додао да је у области вађења руда и камена, гдје су највећи рудници “Aрцелор Митал” у Приједору и “Боксит” у Милићима, ове године за 40 одсто повећан физички обим производње.

-         Очигледно је да су ови рудници, осим за своје редовне партнере, односно Зеницу и Зворник, остварили већи извоз жељеза и руда за жељезаре у другим земљама - истакао је Ћорић.

Земље партнери

Око петине укупне размјене са иностранством, односно око 1,07 милијарди КМ за првих десет мјесеци РС је остварила са Србијом.

Послије Србије, Српска највећу размјену има са Русијом и то у обиму од 1,01 милијарди КМ, са којом има незнатну покривеност увоза извозом од свега 0,4 одсто.

На трећој позицији по обиму размјене је Италија, са којом је РС за десет мјесеци ове године остварила обим размјене од 628.273 КМ, а и покривеност увоза извозом износи 95,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана