Трговина војном опремом у 2014. години вриједна 250 милиона евра

Срна
Трговина војном опремом у 2014. години вриједна 250 милиона евра

Сарајево - Укупна вриједност спољнотрговинског промета војне опреме и роба двојне и посебне намјене у 2014. години износила је 247.032.542 евра, наводи се у годишњем извјештају о овом промету, који је данас усвојио Савјет министара БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је увидом у реализацију издатих дозвола укупна вриједност реализованог спољнотрговинског промета у овој области износила 105.209.141 евро.


Укупна вриједност спољнотрговинског промета према издатим исправама за извоз, увоз и привремени извоз и увоз оружја војне опреме, роба двојне и посебне намјене, на основу профактура достављених уз захтјеве за издавање дозвола износила је 426.927.569 евра, односно око 75 одсто више него лани.

Овај годишњи извјештај садржи и извјештај Министарства спољне трговине и економских односа БиХ о реализацији спољнотрговинског промета оружја, војне опреме, производа двојне и посебне намјене за 2014. годину и извјештај о издатим исправама за спољнотрговински промет оружја, војне опреме, роба двојне и посебне намјене за 2015. годину.

Савјет министара БиХ дао је сагласност на Пословник о раду Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ, уз сугестије усвојене на сједници.

На сједници је усвојен и План рада за период јун-децембар 2016. године, који садржи пакет активности које ће Комисија за НАТО интеграциони процес БиХ спровести у другој половини ове године.

Претходно је усвојен извјештај о раду Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ за период септембар 2015-мај 2016. године.

Савјет министара БиХ утврдио је и упутиће у парламентарну процедуру Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којим се спроводе одлуке Уставног суда БиХ.

Измјенама и допунама Закона уводе се накнаде за превоз, топли оброк, смјештај и одвојени живот за судије и тужиоце, те одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама на нивоу БиХ, утврђене Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ и одговарајућим подзаконским актима.

Истовремено се уједначавају накнаде за регрес, које се сада дефинишу на истовјетан начин, као у институцијама БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за покретање поступка за приступање БиХ Међународној конвенцији за заштиту нових биљних сорти од 2. децембра 1961. године /УПОВ конвенција/, који је у међувремену више пута мијењан, чиме БиХ испуњава обавезу преузету Цефта споразумом.

БиХ ће ратификацијом ове конвенције убрзати процес приступања Свјетској трговинској организацији, јер чланство у овој организацији обавезује земље чланице на обезбјеђење ефикасне и одговарајуће заштите права интелектуалне својине, укључујући заштиту права интелектуалне својине за биљне сорте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана