Трговачке ланце не погађа криза

Глас Српске
Трговачке ланце не погађа криза

ЛОНДОН - Укупан промет 250 највећих малопродајних ланаца на свијету порастао је за 11,4 одсто, те износи 3,62 билиона америчких долара годишње, наводи се у новом извјештају консултантско-ревизорске компаније "Делоит", објавио је business.hr.

У извјештају "Глобална снага малопродаје у 2009." додато је да  су, ипак, чак 44 малопродајна ланца међу водећих 250 забиљежила пад продаје, а број непрофитабилних компанија се удвостручио.

Иако и даље доминирају по броју и приходима, укупни удио америчких малопродајних ланаца на листи 250 највећих се смањио. Та се чињеница може приписати слабијем расту америчких компанија у односу на иностране конкуренте. Европски малопродајни ланци, напротив, и даље јачају, чинећи готово 40 одсто најјачих на листи. Тако је, први пут у 12 година откад "Делоит" спроводи ово истраживање, проценат европских малопродајних ланаца на листи већи од америчких.

Aмерички "Вол-март", који остварује годишњи промет преко 378 милијарди долара и даље чврсто доминира листом 250 највећих. У десет најјачих малопродајних ланаца налазе се искључиво компаније из СAД, као што су ("Вол-март", "Хом Депот", "Кругер", "Таргет" и "Костко") и Европе.

Француски "Керфур" и британски "Теско" држе друго, односно треће мјесто на листи, а међу топ-десет заступљена су чак три њемачка малопродајна ланца "Метро", "Шварц" (обухвата "Лидл" и "Кауфланд"), те "Aлди", који је захваљујући промету од преко 58 милијарди долара први пут ушао међу десет најјачих. Највећи помак на топ-десет листи забиљежио је главни "Aлдијев" конкурент "Шварц", који је у протеклих пет година остварио раст од 12,6 одсто. На десет највећих играча у малопродаји отпада готово 30 одсто укупне продаје на листи топ 250.

Малопродајни ланци на листи остварују 21 одсто своје укупне продаје у иностранству, а у просјеку послују у 6,8 земаља. Највише подружница у другим земљама имају европски малопродајни ланци, који у иностранству остварују преко једне трећине својих прихода.

Малопродајни ланци специјализовани за продају прехрамбених производа доминирају на листи, с просјечним годишњим прометом од 19 милијарди долара.

Међу десет најјачих компанија у сектору малопродаје одјеће први пут је ушао шведски ланац "Х&М", с годишњим прометом од 11,6 милијарди долара. На листи 50 малопродајних ланаца с највећим растом у протеклих пет година нашао се и велики број компанија из тржишта у развоју, као што су Кина и Русија, али и словеначки "Меркатор", који је од 2002. до 2007. године остварио раст од 21,1 одсто.

Едека

Њемачки ланац дисконтних трговина мјешовитом робом "Едека", којем је одобрено удруживање с трговинама "Плус", планира да отвори 8.000 нових радних мјеста у овој години упркос привредној кризи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана