Трезорски записи за брже пуњење буџета

Марина Чигоја
Трезорски записи за брже пуњење буџета

БAЊAЛУКA - На тржишту капитала Републике Српске у идућа два до три мјесеца појавиће се први трезорски записи РС, чиме ће бити омогућено брже пуњење буџета и извршавање већ планираних исплата, казали су "Гласу Српске" на Бањалучкој берзи.

Истичу да се ради о трезорским записима који ће представљати основу за формирање тржишта новца.

- На тај начин ће банке, осигуравајуће куће, али и други институционални инвеститори добити нове инструменте који ће бити подобни за улагање краткорочно расположивог новца. С друге стране, трезор РС добиће могућност да поправи ликвидност, те да брже извршава већ планиране исплате и у оним периодима када је прилив новца мањи - истакли су на Берзи.

Додали су да ће се индиректно путем трезорских записа убрзати и пуњење буџета, с обзиром на то да ће се значајан проценат буџетских исплата из овог основа вратити у буџет кроз директне и индиректне порезе.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да Министарство, ради консолидовања и даљег развоја тржишта хартија од вриједности и финансијског сектора, припрема подзаконска акта која ће, заједно са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама и прописима о буџетском систему, чинити комплетан правни оквир за емисију владиних дужничких хартија од вриједности.

- Интерес и потребу за овом врстом финансијских инструмената имају институционални инвеститори, у првом реду банке и осигуравајућа друштава - казао је Тегелтија.

Он је додао да због тога Влада у 2011. години планира домаћем финансијском тржишту да понуди трезорске записе са роком доспијећа до године.

- То ће, истовремено, послужити као инструмент подешавања готовинских токова буџета, с циљем благовременог извршавања планираних буџетских обавеза - истакао је Тегелтија.

Директор "Aдвантис брокера" Бранко Кецман каже да је увођење трезорских записа веома битно за тржиште капитала Српске.

- Да би се употпунила понуда различитих инструмента за инвестирање, потребне су и краткорочне хартије од вриједности, а база за њихов развој су трезорски записи. То је нешто што нам је потребно и сматрам да ће имати велики значај за банке, осигуравајућа друштва и инвестиционе фондове који ће моћи на краћи рок улагати средства код сигурног емитента по прихватљивој каматној стопи. То је нешто што свако тржиште треба да има - истакао је Кецман.

Ефекти

Бранко Кецман наглашава да се од трезорских записа на почетку не могу очекивати посебно "епохални ефекти".

- У сваком случају, мислим да је ово корак напријед за тржиште капитала Републике Српске - истакао је Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана