Трезорски записи вриједни 29 милиона КМ

Марина Чигоја
Трезорски записи вриједни 29 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Министарство финансија РС објавило је јуче јавни позив за другу аукцију трезорских записа Републике Српске са планираним износом емисије од 29 милиона марака и номиналном вриједношћу трезорског записа од 10.000 КМ.

- Aукција трезорских записа требало би да буде одржана 20. јуна, а рок доспијећа краткорочних хартија од вриједности је 20. март идуће године - саопштено је из Министарства финансија.
Република Српска извршила је 11. маја прву аукцију трезорских записа која је била и прва аукција трезорских записа у БиХ.
У првој аукцији трезорских записа Републике Српске продато је 3.600 трезорских записа, укупне вриједности 36 милиона марака.

- Јединствена равнотежна цијена износила је 98,7740 одсто од номиналне вриједности, што представља каматну стопу од 2,4757 одсто. Укупан износ пристиглих понуда је износио 83,9 милиона КМ - подсјећају из Министарства финансија РС.
У Министарству истичу да су институционални инвеститори у Српској показали велику заинтересованост за овај вид улагања.

- Јасно је да је РС ушла у веома значајан пројекат развоја тржишта новца који треба да осигура да се краткорочни несклад између прихода и расхода у републичком буџету финансира вишковима капитала на домаћем финансијском тржишту. Тако се смањује задуживање према страним финансијским институцијама - наводи се саопштењу.

Задужење

Народна скупштина РС донијела је крајем марта одлуку о краткорочном задужењу РС емисијом трезорских записа за 2011. годину од 65 милиона КМ, односно до пет одсто редовних прихода остварених прошле буџетске године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана