Тренд страних улагања у драстичном паду

Агенције
Тренд страних улагања у драстичном паду

Сарајево - Тренд страних улагања у БиХ у посљедњих неколико година у драматичном је паду и то треба бити једно од најважнијих питања политичких и економских ауторитета у земљи, истакао је данас у Сарајеву министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић на отварању конференције о привлачењу инвестиција у БиХ, преносе агенције.

- БиХ, у првом реду, мора да ријеши питање кризе институција да би могла привући стране инвеститоре - истакао је Шаровић на конференцији под називом “Привлачење и задржавање инвестиција у БиХ: Потребне регулаторне промјене” коју је организовала Међународна финансијска корпорација, чланица групације Свјетске банке.

Шаровић је констатовао да пословна клима у БиХ није добра и да мора бити учињено много више на привлачењу страних улагања, јер „новац долази тамо гдје је сигуран и гдје је стабилно друштво”.

Он је је оцијенио да су, поред побољшања законске регулативе, политичка и економска стабилност предуслов за стране инвестиције, те додао да новац долази у оно окружење у којем је стабилна и предвидива законска регулатива.

Шаровић је истакао да је конференција једна у низу скупова који би требали да допринесу повољнијем пословном амбијенту у БиХ.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа у континуитету ради на побољшању законске регулативе, али то није једина институција у чијој су надлежности инвестиције.

Чињеница је, нагласио је Шаровић, да је ниво страних улагања далеко испод потреба и могућности ове земље.

Водећи регионални стручњак ИФЦ-а за инвестициону политику регија Европе, централне Азије, Блиског истока и сјеверне Африке Иван Нимац је нагласио да је, посебно у турболентним временима, атрактивно и стабилно пословно окружење кључно питање за инвеститоре.

Према његовим ријечима, у поређењу са осталим земљама југоисточне Европе БиХ има нижи “ФДИ перформанс” који заправо говори о успјеху земље у привлачењу глобалних директних страних инвестиција.

- Главни разлог је сложено пословно окружење с административним и регулаторним препрекама и трошковима за инвеститоре - истакао је он.

Директор Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА) Јелица Грујић навела је да су, према прелиминарним подацима Централне банке БиХ, укупне инвестиције у 2011. у порасту у односу 2010, те да је у 2011. прилив инвестиција био око 612 милиона КМ.

Организатор је ИФЦ, чланица групације Свјетске банке, а конференција је дио пројекта побољшања пословнога окружења у БиХ.

Циљеви су систематско унапређење регулаторног и институционалног оквира за инвеститоре, јачања капацитета органа власти за привлачење инвестиција, те унапређење опште конкурентности у сектору пољопривреде.

У панел дисусији учествују менаџери најутицајнијих компанија који износе искуства у пословању и административним препрекама за постојеће инвеститоре.

Представници власти у БиХ ће се осврнути на могуће мјере за превазилажење неких проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана