Тренд пада каматне стопе у односу на прошлу годину

Агенције
Тренд пада каматне стопе у односу на прошлу годину

Бањалука - Просјечне номиналне и ефективне каматне стопе на кредите банака Републике Српске за прво полугодиште ове године имају тренд пада у односу на прошлу годину, саопштено је из Агенције за банкарство Републике Српске, преносе агенције.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите за прво полугодиште ове године мања је за 0,26 процентних поена, а просјечна ефективна каматна стопа биљежи пад за 0,57 процентних поена у односу на просјек у прошлој години.

Блажи пад каматних стопа на кредите у првом полугодишту ове године евидентан је и код јединица банака из Федерације БиХ које послују у Српској.

Просјечна номинална каматна стопа на кредите за мања је за 0,22 процентна поена, а просјечна ефективна каматна стопа мања је за 0,36 процентних поена у односу на просјек у прошлој години.

Те стопе су и даље више од просјечних номиналних на кредите банака Српске за 0,71 процентни поен и ефективних каматних стопа за 0,78 процентних поена, већим дијелом због знатно виших каматних стопа на кредите становништву.

Износ неквалитетних кредита 520 милиона КМ

Неквалитетни кредити у банкарству Републике Српске закључно са крајем првог полугодишта износили су 520 милиона КМ, што је за девет одсто више у односу на крај прошле године, рекли су у Републичкој агенцији за банкарство.

Неквалитетни кредити чине проценат од 11,85 одсто од укупних кредита.

Износ неквалитетних кредита прваних лица на крају првог полугодишта износе 314,9 милиона КМ и већи су за 11 одсто, те учествују са 11,61 одсто у укупним кредитима правних лица, што пораст за 0,32 процентна поена у односу на крај прошле године.

На крају првог полугодишта неквалитетни кредити физичких лица износе 205,2 милиона КМ са стопом раста од шест одсто и чине 12,24 одсто од укупних кредита физичких лица, односно већи су за 0,52 процентна поена у односу на крај 2011.

Највећи износ неквалитетних кредита од 69 одсто су кредити за општу потрошњу.

Банкарски сектор Српске има десет банака са већинским приватним капиталом, уз доминацију страног приватног капитала.

Са 30. јуном ове године укупан број организационих дијелова банака Републике Српске је 371, од чега се на филијале односи 101, а на остале организационе дијелове 270, док је крајем прошле године било 99 филијала и 261 остали организациони дио.

У Српској послује и 57 организационих дијелова који су у саставу седам банака из Федерације БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана