Трећини Хрватске прети сиромаштво

Танјуг
Трећини Хрватске прети сиромаштво

Загреб - Трећина становништва Хрватске нагиње сиромаштву, показује студија хрватског Знанственог друштва економиста.

Стопа сиромаштва се повећава нарочито од почетка кризе прије шест година, тако да је Хрватска водећа међу 15 земаља Европе у којима је у раздобљу од 2005. до 2012. године дошло до пораста стопе ризика од сиромаштва.

Ово је потврдила научна студија хрватског Научног друштва економиста која се бавила карактеристикама и тенденцијом сиромаштва у Хрватској, а преноси Нови лист.

Један од аутора истраживања, Зоран Јежић, с Економског факултета у Ријеци, истиче да је истраживање доказало да се с растом дохотка стопа ризика од сиромаштва може смањити, али и да раст стопе БДП смањује ризик од сиромаштва.

Другим ријечима, раст БДП од један одсто, стопу ризика од сиромаштва смањује 0,28 одсто.

Стопа ризика од сиромаштва, према подацима Државног завода за статистику, у 2012. години је износила 20,5 одсто, а у ризику од сиромаштва су, међу осталима, старија домаћинства, незапослени, млади.

Истраживање је комбиновало методологију Еуростата и Међународне организације рада и показало да је ризик од сиромаштва међу запосленима у Хрватској 6,1 одсто, а виша стопа ризика биљежи се у Грчкој, Румунији и Шпанији.

Посебно су, међутим, погођени млади у добу од 16 до 29 година. У тој популацији стопа ризика од сиромаштва у Хрватској износи 17,8 одсто.

У Институту за јавне финансије истичу да је потребан транспарентан и праведан систем социјалне заштите темељен на укључености свих грађана и непостојању дискриминације.

На смањење степена неједнакости у друштву, пак, утицај имају тржиште рада и пореска политика, једнако као и улазак у Европску унију. На то указује истраживање о улози политике на тржишту рада као и пореске политике у смањењу неједнакости прихода у Хрватској.

Између осталог ово истраживање је довело до закључка да више и високо образовање нема значајан утицај на неједнакости у приходима.

Иако прогресивно опорезивање има утицаја на смањење неједнакости, оно у себи крије и неке замке.

"Ако превише оптеретите највише плате, може се догодити да оду у сиву зону или свој рад замјене долокицом", додаје се у истраживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана