Трећина производње сели из Хрватске у БиХ

Тања Шикањић
Трећина производње сели из Хрватске у БиХ

БAЊAЛУКA - Трећина производње из Хрватске, послије њеног приступања Европској унији, могла би да буде премјештена у БиХ, гдје би се на тај начин повећао број нових радних мјеста, али и угрозила конкурентска стабилност домаћих произвођача.

Ово су истакли у Спољнотрговинској комори БиХ и додали да су поједини привредници из Хрватске већ најавили премјештање своје производње у БиХ, због тога што не могу финансијски издржати трошкове који владају у Европској унији.

- Према информацијама којима располажемо, у многим хрватским производним предузећима су у току припреме за измјештање производње на наше просторе, по узору на словеначке привреднике, који су прије уласка Словеније у ЕУ такође измјестили значајан дио производње у сусједне земље - истакао је економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић.

Он је нагласио да ће осим позитивних ефеката, који се односе на повећање броја нових радних мјеста и смањење цијена хрватских производа на домаћем тржишту, услиједити и негативне посљедице.

Хасић је објаснио да ће покретањем производње на подручју БиХ, хрватска предузећа постати јака конкуренција произвођачима у БиХ, те ће неминовно доћи до затварања извјесног броја домаћих фирми.

- Конкурентна способност привреде и привредника из Хрватске знатно је већа у односу на способност произвођача у БиХ, која ће додатно ослабити у таквим условима - нагласио је Хасић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић је рекао да ће значајан дио производње из Хрватске сигурно бити премјештен у БиХ, што ће довести до већег запошљавања радника.

- Оваква конкуренција ће сигурно приморати и домаћа предузећа да буду конкурентнија, што и није негативан ефекат, јер је добра свака конкуренција, која није монополистичка - сматра Тодоровић.

Привредници из Хрватске још нису јавно говорили о могућности премјештања производње на подручје БиХ.

Прљава индустрија

Милош Тодоровић је истакао да је негативан ефекат измјештања производње из Хрватске на подручје БиХ, премјештање прљавих индустрија на домаће просторе, као што је одлагање хемијског отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана