Трећина малих радњи пред затварањем

Милка Милуновић
Трећина малих радњи пред затварањем

БAЊA ЛУКA - Од 70.000 регистрованих трговачких радњи у Републици Српској, трећина ових радњи и продавница могла би бити затворена у наредних неколико мјесеци, искључиво због немогућности плаћања обавеза које су настале по основу увођења фискалних каса.

Ово су "Гласу Српске" истакли у Привредној комори Српске.

Посљедице велике економске кризе примјетне су у сектору трговине и услуга. Мали бутици и трговачке радње у Српској не могу опстати у оштрој конкуренцији са великим трговачким центрима и дисконтима.

Предсједник регионалне Привредне коморе Никола Толимир каже да су се власници појединих радњи обраћали за помоћ комори, али да је закон тржишта суров и да у вријеме великих криза опстају само најмоћнији, док мањим продавницама пријети банкрот.

Да је то тако потврђују информације из Бијељине, Бање Луке, Приједора и Добоја, гдје је затворено или је пред затварањем велики број бутика, трговачких радњи и пиљарница.

- У Трговачком центру "Зенит" приватници већ исељавају и затварају бутике. Слична ситуација је и у Шопинг центру, као на локацији пословног центра Екватор - напомињу у Удружењу за сектор трговине у Привредној комори РС.

У Привредној комори РС објашњавају да је за спречавање пропасти малог бизниса неопходно предузети читав низ мјера, како би се спасио сектор мале привреде који нуди отварање великог броја радних мјеста и запошљавање знатнијег броја радника.

- Мале радње и бизниси не пропадају само због кризе и због увођења фискалних каса. Проблем је што је овај сектор привреде годинама занемариван и потребно је да локалне заједнице кроз давање одређених стимулација привредницима, помогну развој мале привреде - кажу у Привредној комори РС.  

Подаци

У Бијељини су према посљедњим подацима затворене 43 продавнице, док је у Бањој Луци трајно одјављено 40 трговачких радњи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана