Треба ојачати економске односе Кине и БиХ

Глас Српске
Треба ојачати економске односе Кине и БиХ

СAРAЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић истакао је јуче, током сусрета са представницима Министарства трговине Кине, да добре политичке односе двије земље не прате и добри економски односи и да је потребно уложити додатне напоре с обје стране за њихово јачање, пренијела је Срна.

У саопштењу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ наводи се да је Зиројевић истакао да је потребно да привредни ресори обје земље, затим привредне коморе и специјализоване агенције за подстицај робне размјене и инвестиција ступе у контакт како би се дефинисале области привредне сарадње.

Зиројевић је током сусрета са кинеском делегацијом, коју је предводио замјеник министра трговине Јианг Зенгвеи, констатовао да БиХ и Кина имају потписан Споразум о унапређењу и заштити инвестиција, али да упркос очекивањима БиХ, износ кинеских инвестиција не одражава моћну економску силу те земље.

Према Зиројевићевим ријечима, БиХ је лани увезла из Кине робу у вриједности од 784,45 милиона марака, а извезла само 2,26 милиона марака, док је за прва четири мјесеца ове године БиХ у Кину извезла робу у вриједности само од 1,15 милиона  марака, а увезла у вриједности од 140,68 милиона марака, што је оцијенио поражавајућим за БиХ.

Током састанка било је ријечи о унапређењу економске и трговинске сарадње двије земље, економској ситуацији у БиХ и Кини и мјерама за превазилажење свјетске финансијске кризе, мјерама за унапређење билатералне трговинске и економске сарадње. Кинеска делегација је посебно истакла заинтересованост за сарадњу у области пољопривреде, енергетике и туризма.

Замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић је у разговору са кинеском делегацијом рекао да двије државе треба да што прије почну преговоре за потписивање уговора о избјегавању двоструког опорезивања.

Током сусрета са делегацијом Кине, министар безбједности БиХ Тарик Садовић је иницирао потписивање споразума о полицијској сарадњи, реадмисији, те заштити и спасавању људи и материјалних добара од природних и осталих непогода.

Кинеска делегација је разговарала и са потпредсједником Спољнотрговинске коморе БиХ Миланом Ловрићем.

Улагања

- Од маја 1994. године до краја 2008. године Кина је у БиХ регистровала 2,431 милион милиона, што износи свега 0,03 одсто укупних страних улагања у БиХ. За велику земљу, као што је Кина, то је заиста мало и ми очекујемо далеко већа и значајнија улагања -  рекао је Младен Зиројевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана