Треба да нас окупи интерес, а не љубав

Aгенције
Треба да нас окупи интерес, а не љубав

Бечићи - Предсједник Владе Србије Ивица Дачић поручио је на регионалном самиту 100 бизнис лидера југоисточне Европе да земље западног Балкана коначно треба да дефинишу заједничке интересе, како би на њима, а не на љубави, почивала њихова будућа сарадња.

- Морамо да тражимо заједничке интересе. Не верујем у љубав између бивших југословенских народа и народности, јер да је она искрено постојала, не бисмо ни ратовали. Верујем само у заједнички интерес. Ако будемо способни да га нађемо, имаћемо јак регион - рекао је Дачић на завршном панелу дводневног самита у Бечићима, на којем су представници влада земаља региона говорили о теми "Договор за ново доба".

Некадашња Југославија је, према његовим ријечима, била утопија и зато ни данас не треба живјети у илузији да је потребно правити неку нову Југославију, али је потребно ићи у што већу повезаност с циљем остваривања заједничких интереса, пренијеле су агенције.

Он је предложио формирање заједничког тијела, некаквог балканског савјета, који би по узору на скандинавски савјет био консултативног карактера и служио да се боље заступају заједнички интереси.

- Интерес нам је да сви заједно будемо боље позиционирани, да имамо повећан ниво економске активности, да имамо отворено тржиште за промет робе, капитала и људи. Ми то још немамо у потпуности у овом региону. И даље се гледа на то ко одакле долази, али ни билатерални примери не говоре да је свима подједнако стало да имамо такав приступ - рекао је Дачић.

То, како је објаснио, значи да не може, на примјер, Србија само да буде тржиште за Словенију и Хрватску већ мора да буде партнер, односно и њихово тржиште мора да се отвори за Србију.

Дачић је истакао да се не смије дозволити оживљавање средњовјековних концепата који су регион дијелили царским резом, и Словенију и Хрватску интегрисати у ЕУ, а остале државе региона оставити у њеном предворју.

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић сматра да емотивне политичке проблеме треба оставити у прошлости и да политика у будућности треба да рјешава реалне проблеме људи.

Према оцјени Ђукановића, није довољно да Балкан буде политички стабилан, него је потребан и убрзан економски развој.

Он је оцијенио да је "дискриминација" то што се Балкан сматра предодређеним за криминал и корупцију.

Ђукановић је рекао да на Балкану државне политике треба да се ослобађају емоција и да се престану бавити манипулацијама, а главна преокупација влада треба да буде већи квалитет живота грађана.

Беванда

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда изјавио је да постојећи дебаланс у спољнотрговинској размјени са Словенијом на штету БиХ треба да буде додатни мотив привредницима из БиХ за презентацију потенцијала у Словенији, али и за заједничке пројекте који би могли бити конкурентни на трећим тржиштима.

- Словенија је један од најважнијих трговинских партнера БиХ, а истовремено и дио тржишта ЕУ - навео је Беванда, који је у Будви разговарао са министром привредног развоја и технологије Словеније Станком Степишником на маргинама регионалног самита у Бечићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана