Тражићемо накнаду штете акционарима

Предраг Клинцов
Тражићемо накнаду штете акционарима

БAЊA ЛУКA - Друштво за управљање инвестиционим фондовима "Aктива Инвест" из Бање Луке предложиће на првој сљедећој сједници Скупштине друштава којим управља покретање тужбе против Комисије за хартије од вриједности (КХОВ) РС, којом ће се тражити обештећење акционара фондова, који су примјеном неуставног Правилника Комисије оштећени за више стотина милиона марака.

Рекао је ово у петак у Бањој Луци директор "Aктива Инвеста" Срђан Праштало и нагласио да би обештећење требало да добије око 35.000 акционара из свих 13 фондова РС. Он је додао да је циљ тужбе враћање повјерења инвеститора у институцију тржишта капитала РС.

Уставни суд РС прогласио је недавно неуставном одредбу Правилника КХОВ која се односила на примијењене методологије обрачуна вриједности имовине затворених инвестиционих фондова, на основу које су и друштва себи обрачунавала провизију за управљање.

Праштало је рекао да је ово утицало на драстичан пад цијене акција фондова, повлачење инвеститора и суноврат индекса на Бањалучкој берзи.

- Наметањем неуставног Правилника, становник РС, који је у том тренутку имао 20 ваучера у "Aктиви", преко ноћи је изгубио 180 марака, а онај који је имао 100 ваучера, изгубио је 900 марака - објаснио је Праштало и додао да је Правилник други акт који је наметнула Комисија, а за чије одредбе је Уставни суд РС уочио да су неуставне.

Директор "Aктива Инвеста" позвао је надлежне одборе Народне скупштине РС да испитају рад и покрену одговорност предсједника и чланова КХОВ који су гласали за спорни Правилник.

Предсједник КХОВ Миодраг Јандрић није желио да коментарише оптужбе Праштала, истакавши да ситуација послије одлуке Уставног суда "није толико компликована и драстична како се то жели представити у јавности".

Уставни суд РС оцијенио је да спорна одредба није у сагласности са члановима Закона о инвестиционим фондовима, који налажу једнако поступање и прописују да се утврђивање вриједности имовине заснива на тржишној цијени, а не на цијени нула.

Провизија

Миодраг Јандрић је рекао да би се, у случају укидања неуставне одредбе Правилника, повећала провизија друштава за управљање фондовима, чију су висину протеклих година критиковали берзански стручњаци. Праштало је изјавио да су провизије друштава прије усвајања Правилника из 2007. године биле високе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана