Траже заштиту или ће блокирати банке

Ангелина Васовић-Милкић
Траже заштиту или ће блокирати банке

ШAМAЦ - Уколико власт не заштити преварене жиранте прољеће ће бити обиљежено нашим масовним протестима, јер ћемо изаћи пред банке и друге банкарске институције и блокирати их, а то би могло да има несагледиве посљедице.

Ово је јуче на конференцији за новинаре изјавио представник Удружење за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић.

- Проблем преварених жираната потребно је ријешити системски, уз помоћ надлежних институција и свим могућим средствима оптеретити све који су дизали кредите. У БиХ има више од 60.000 оштећених жираната, од којих у Шамцу више од 700. До сада се због дуговања у овој општини убило десет људи - нагласио је Цвјетковић.

Он је истакао да су за очајан положај преварених жираната у цијелој земљи одговорне институције, првенствено Aгенција за банкарство БиХ, која није контролисала одобравање кредита, јер је то није интересовало.

- Банке су нетранспарентно, неодговорно давале кредите презадуженим лицима. Као посљедицу тога имамо дужнике који су узели на десетине кредита, а да нису били кредитно валидни, па су на тај начин довели у тешку ситуацију на стотине хиљада жираната који плаћају њихове дугове. Одбор за ревизију у Народној скупштини Републике Српске требало би да нареди ревизију учинка Главној служби ревизије у Aгенцији за банкарство уназад пет-шест година - додао је Цвјетковић.

Предсједник УО овог удружења Митар Митровић је рекао да је на надлежним институцијама у Републици Српској и БиХ да хитно приступе доношењу одређених законских рјешења у оквиру постојећих закона или доношењу нових закона, којима би се на системски начин ријешило питање запљене, пописа и извршења на покретној и непокретној имовини преварених жираната.

- Ићи ћемо на директну блокаду банака, нећемо дати никоме да уђе у њих. Aко нас растерују, неће у свијет отићи лијепа слика о банкама које се рекламирају као добре и професионалне - поручио је Митровић.

Захтјеви

- Захтијевамо да Народна скупштина РС подржи Нацрт закона о јемству, који штити дужника и јемца. На нивоу БиХ, при Представничком дому у Комисији за финансије и буџет, постоји иницијатива за измјене и допуне Закона о јемству и то треба да штити жиранте - рекао је Цвјетковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана