Траже враћање 1,8 милиона КМ

Марина Чигоја
Траже враћање 1,8 милиона КМ

Бањалука - Близу стотињак радника ФАМ "Јелшинград" у стечају окупило се у петак испред бањалучке фирме "Еуромотор" како би поручили да неће одустати све док се "Јелшинграду" не врати 1,8 милиона КМ који су скинути са депонованог рачуна у Окружном привредном суду и пребачени на рачун "Еуромотора".

Окружни привредни суд у Бањалуци одбацио је почетком новембра тужбу "Еуромотора" против ФАМ "Јелшинграда", чиме је "Еуромотору" ускраћено право хипотекарног повјериоца, а тиме и право на исплату 2,492 милиона КМ колико су потраживали од ФАМ "Јелшинграда". На ову пресуду "Еуромотор" је уложио жалбу Вишем привредном суду.

Међутим, иако је поступак још у току, са депонованог рачуна у Окружном привредном суду, а на основу одлуке Основног суда Бањалука, раније је скинуто око 1,8 милиона КМ у корист "Еуромотора".

- И поред пресуде, "Еуромотор" нам још није вратио новац који је незаконито скинут. Због тога смо се окупили испред "Еуромотора" гдје смо планирали да се састанемо са радницима ове фирме који су раније радили у "Јелшинграду" како бисмо заједно одлучили о даљим корацима, али руководство предузећа нам није дозволило - рекао је члан Одбора повјерилаца ФАМ "Јелшинграда" Јован Кнежевић.

Кнежевић је истакао да бивши радници "Јелшинграда" више немају стрпљења да се повлаче по судовима и да желе да се ово питање коначно ријеши.

- Кратко смо разговарали са директором "Еуромотора" Гостимиром Иванковићем, који је рекао да власник фирме одлучује о свему - рекао је Кнежевић.

Иванковић је рекао да "Еуромотор" никоме није скинуо новац са рачуна, да се ради о отвореним судским поступцима и да радници своја права треба да траже преко стечајног управника.

- Дио средстава који је скинут, скинут је по налогу суда. Ми смо прије налога суда имали два договора, које стечајни управник није прихватио - рекао је Иванковић.

Полиција РС је против Гостимира Иванковића, судије Основног суда Бањалука Небојше Пејовића, земљишно-књижног референта у овом суду Војина Шукала и адвоката Зорана Бубића поднијела пријаву Окружном тужилаштву у Бањалуци, у којој се наводи да су злоупотребом службеног положаја и овлашћења омогућили фирми "Еуромотор" да незаконито скине 1,8 милиона милиона са рачуна ФАМ "Јелшинград" у стечају.

Јединица за финансијске истраге МУП-а РС због незаконитости у "случају Јелшинград" блокирала је у септембру ове године имовину Гостимира Иванковића вриједну око 900.000 марака.

Њежић

Стечајни управник ФАМ "Јелшинград" Алекса Њежић рекао је да се "Еуромотор" жалио на пресуду Окружног привредног суда у Бањалуци који је одбацио њихову тужбу и ускратио им право хипотекарног повјериоца. Додао је да је тај предмет сада на Вишем привредном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана