Траже смјену директораКосмоса

Марина Чигоја
Траже смјену директораКосмоса

Бањалука - Радници Ваздухопловно-ремонтног завода "Космос" из Бањалуке упутили су допис премијеру РС Жељки Цвијановић и ресорним министарствима у којем захтијевају смјену вршиоца дужности директора и Надзорног одбора предузећа јер нису испоштовани њихови захтјеви за исплату плата и уплату доприноса како би им био повезан стаж.

Предсједник Синдикалне организације "Космоса" Жељко Николић, чији су чланови који чине више од половине радника 22. децембра ступили у штрајк, рекао је да им до уторка није исплаћена ниједна плата коју им је управа обећала и да због кршења договора траже оставку и смјену управе.

- Обећали су нам исплату једне плате до 30. децембра, али то нису учинили и због тога смо били принуђени да затражимо разрјешење управе предузећа и именовање привремене управе, разрјешење Надзорног одбора и именовање новог, измјену статута и дефинисање будућег статуса предузећа - рекао је Николић и додао да радници остају у штрајку до испуњења захтјева.

Радници су ступили у штрајк захтијевајући исплату три од 13 и по плата које им послодавац дугује и уплату доприноса. Доприноси за ПИО им нису уплаћени око седам година, док им здравствено осигурање није уплаћено од априла ове године.

- С обзиром на то да је крај мјесеца број неисплаћених плата се попео на 14 и по. Тражили смо и уплату доприноса за раднике који требају у пензију, а с обзиром на то да ништа од тога није испоштовано проширили смо наше захтјеве. Нећемо одустати јер директор нема воље да разговара са нама - рекао је Николић.

Вршилац дужности директора "Космоса" Драган Илић каже да ће радницима плата бити исплаћена јер је новац обезбијеђен и да ће то највјероватније бити учињено 31. децембра.

- Они имају право да траже моју оставку. Овдје има један дио радника који ме подржава и један дио који ме не подржава. Никад се нисам претјерано ни борио за ово мјесто, покушавао сам да нађем излаз из тешке ситуације у којој се предузеће налази, а колико сам имао успјеха то ће процијенити ресорно министарство. Новац за плату коју сам обећао је уплаћен, имам потврду за то и у року од дан или два биће сигурно исплаћена - рекао је Илић.

Надзорни одбор

Жељко Николић је истакао да траже смјену Надзорног одбора јер не чине ништа на рјешавању проблема радника.

- Послали смо допис на који су нам одговорили да се вратимо на посао ако добијемо плату и да радимо. Навели су и да нису у могућности било шта да предузму док за то не добију сигнал од Владе у чијем се власништву "Космос" налази - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана