Траже помоћ за мала предузећа

Глас Српске
Траже помоћ за мала предузећа

ПРAГ - Глобална економска криза далеко теже погађа мала и средња предузећа него велика, и Европска комисија и владе чланица морају да им помогну, позвао је јуче у Прагу у име Уније премијер Чешке Јан Фишер, отварајући дводневни конгрес европских привредних комора, пренијела је Бета.

Чешка је прекјуче и јуче као земља која предсједава Унијом организовала у Прагу завршну конференцију у оквиру Европске недјеље малих и средњих предузећа и повезала је са дводневним конгресом европских комора. На та два скупа више од 400 привредника из 45 земаља тражи рецепте како би глобална економска криза прошла што безболније и истовремено којим конкретним мјерама може да се олакша њено бреме, прије свега малим предузећима.

- И у мирна времена су мала и средња предузећа од кључног значаја за високу запосленост, трајно одрживи развој и побољшање квалитета живота, јер она су мотор иновација и нових рјешења. У тешка времена њихов значај расте још више - казао је чешки премијер.  

И Фишер и европски комесар за привреду Гинтер Ферхојген упозорили су јуче у Прагу да су владе склоне да у кризи дају помоћ и траже рјешења за велика предузећа, јер је њихов крах видљив и доноси одмах губитак мноштва радних мјеста.
- Када одлазе под стечај мала предузећа, вјерујте ми, то више уздрма статистичке податке и развој бруто друштвеног производа  - упозорио је Фишер.

Чешка настоји да се до краја њеног предсједавања ријеши бар један од кључних проблема - кашњење у наплати фактура и испорука роба и услуга.

ЕУ је покренула и пандан студентском програму размјена Ерасмус, али за младе предузетнике. Тај програм размјене им омогућава да неко вријеме раде заједно са неким од искусних привредника у земљи ЕУ коју одаберу.
Десет конкретних препорука који доноси Европски акт за мала и средња предузећа односи се на сва предузећа са мање од 250 запослених, дакле на око 23 милиона предузећа у ЕУ.

Кредити

Мала и средња предузећа посебно су рањива и због све мање доступности кредита. Зато је Европска инвестициона банка издвојила за тај сегмент привреде 30 милијарди евра и намијенила их за кредите малим и средњим предузећима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана